OLAKŠAJTE SI SITUACIJU

Za prehladu nema lijeka, ali ima za ublažavanje njenih simptoma: Evo što će pomoći u tim situacijama

30.11.2019 u 08:25

Bionic
Reading

Za začepljen nos, kašalj, umor i ostale čari koje nam dolaze u paketu s prehladom ne postoji jedinstven lijek, ali postoje sredstva za borbu protiv svakog pojedinog simptoma. Toplo ih preporučuju i medicinski stručnjaci koji su ih isprobali na sebi

Začepljen nos

Nemogućnost disanja kroz nos jedna je od gorih stvari koje dolaze s prehladom. Uz pojačan unos tekućine, spavanje je jedan od najboljih načina za što brži oporavak, a sa začepljenim nosom teško je spavati.

Spavanje u zamrznutim čarapama

Tradicionalna terapija protiv začepljenog nosa noću koristi se već stoljećima, a djeluje zahvaljujući jednostavnim principima hidroterapije i termodinamike. Prije odlaska na počinak namočite i zamrznite par tankih, pamučnih čarapa do gležnja. Prije tretmana provjerite jesu li vam stopala i tijelo topli pa ukoliko jesu, obujte čarape ravno iz zamrzivača i preko njih navucite par debljih vunenih čarapa. Legnite i pokrijte se. Prvo će pod djelovanjem hlađenja doći do sužavanja krvnih žila u stopalima, a potom do obrnutog procesa. Sužavanjem žila krv će biti pogurana prema vitalnim organima. Tijelo će potom pokušati ponovno zagrijati stopala, krvne žile će se proširiti, učinak svega je izvlačenje tekućine dalje od glave, što pomaže ublažavanju začepljenja.

Pileća juha

Jedenje pileće juhe djelotvoran je savjet iz kuhinje naših baka jer ova juha sadrži određene kemijske spojeve koji mogu smanjiti stupanj upale nosnih prolaza. U studiji objavljenoj u časopisu Chest promatrano je kretanje bijelih krvnih zrnaca nazvanih neutrofili ovisno o jedenju juhe. Kretanje neutrofila kod ispitanika koji su jeli juhu bilo je znatno smanjeno, što ukazuje na protuupalna svojstva. Pileća juha prepuna je hranjivih sastojaka, blagotvorna je za grlobolju i odličan način za održavanje tijela hidriranim.

Paprena metvica

Za odčepljivanje nosa korisna može biti i paprena metvica i njen glavni sastojak mentol. Lonac s vodom koja je proključala stavite na stol i dodajte kap do dvije ulja paprene metvice. Stanite iznad lonca, glavu pokrijte ručnikom i udišite paru.

Glavobolja

Ako vam lijekovi protiv boli nisu smanjili tutnjanje u glavi, probajte otkloniti uzroke glavobolje.

Ispiranje nosa slanom vodom

Glavobolja koja prati prehladu često je uzrokovana začepljenjem sinusa, a u tom slučaju pomoći može stoljetna tehnika ispiranja slanom vodom koja iz nosnih prolaza odvodi višak sluzi i isušuje ih. U ljekarnama možete nabaviti plastične rogove za ispiranje ili tuševe. U spremnik se ulije sterilizirana mlaka voda i u njoj otopi paketić soli koju dobijete uz proizvod ili morsku sol. Prilikom upotrebe roga, kad gurnete otvor u jednu nosnicu, glavu treba nagnuti naprijed i bočno pod određeni kut kako bi fiziološka otopina iscurila kroz drugu nosnicu. Pritom dišete kroz otvorena usta, a postupak ponovite s drugom nosnicom. Upotreba tuša je nešto jednostavnija jer glavu ne treba naginjati bočno. Osim od suvišne sluzi, slana voda će očistiti nosne prolaze od mikroba koji su se namnožili u njima, ali je važno vodu koju ćete koristiti za ispiranje sterilizirati prokuhavanjem, kako ne biste unijeli dodatne mikrobe što se nalaze u vodi.

Akupresura

Tradicionalna kineska medicina koristi akupresuru tisućama godina. Radi se o svojevrsnoj masaži usredotočenoj na pojedine akupresurne točke na tijelu, a u slučaju glavobolje u sinusima to je pregib između palca i kažiprsta. Pritisak mora biti bolan i umjereno primijenjen prema kosti. Nakon najmanje 30 sekundi ponovite na drugoj ruci. Naizmjenično stimuliranje ove akupresurne točke pomoći će kod začepljenja i kod glavobolje uzrokovane sinusima. Imajte na umu to da ovu točku ne smijete stimulirati tijekom trudnoće.

Hidratacija

Jedna od najboljih stvari koje možete napraviti kad se želite riješili pritiska u sinusima je piti puno vode. Kako bi pravilno funkcioniralo, tijelo mora biti hidratizirano, a posljedica niske razine vode u tijelu može biti i glavobolja. Više odmora i pojačana hidratacija tijela igraju veliku ulogu u suzbijanju prehlade.

Grlobolja

Nadraženo i bolno grlo učinit će da se osjećate puno gore nego što zapravo jeste, ali postoje načini da si brzo pomognete i u ovoj situaciji.

Med

Konzumiran zasebno ili pomiješan s limunom i čajem, dokazano je da med može biti učinkovit jednako kao i neki sirupi protiv kašlja. Tradicionalna kineska medicina koristi ga u kombinaciji s lokutom, azijskom voćkom nalik kruški koja, za razliku od većine njih, cvjeta u jesen i zimu. Med i lokut još će učinkovitije smirivati grlobolju ako ih se pomiješa s vrućom vodom.

Grgljanje slane vode

Ublažavanje grlobolje grgljanjem slane vode ima znanstvenu potporu jer slana voda izvlači tekućinu iz tkiva i tako smanjuje upalu, a postoje naznake da bi mogla biti učinkovita i u prevenciji. Japanska klinička studija pokazala je da grgljanje slane vode može umanjiti rizik od prehlade do 40 posto. U čaši tople vode otopite pola žličice kuhinjske soli. Otpijte velik gutljaj te zabačene glave grgljajte u ustima i grlu najmanje 30 sekundi. Ispljunite i ponavljajte postupak sve dok u čaši ima otopine.

Kurkuma

Moćan začin iz porodice đumbirovki koristi se puno u azijskim jelima, daje glavni okus kariju, a poznat je i po svojim zdravstvenim prednostima. Kurkuma sadrži kemijski spoj kurkumin, snažni antioksidant za koji se vjeruje da smanjuje upalu. Simptomi prehlade posljedica su djelovanja prirodnog imunološkog sustava tijela koje se pokušava boriti protiv mikroba koji ju uzrokuju, a kurkuma je prirodno protuupalno sredstvo za ublažavanje začepljenja, glavobolje i upale grla.

Zdravstvene prednosti pijenja čaja Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Kašalj

Uporan i naporan kašalj koji nikako ne prestaje ne izluđuje samo vas. Pokušajte ga smiriti nekom od provjerenih metoda.

Čaj od đumbira

Osim kao začin u tradicionalnoj kuhinji, đumbir se tisućama godina koristi kao lijek za razne bolesti. Sadrži visoku razinu antioksidanata, kao i antibakterijska svojstva, pa može pomoći u borbi protiv infekcije. Često ga se koristi i za smirivanje kašlja uzrokovanog prehladom jer sadrži antioksidant oleoresin, prirodno sredstvo za njegovo suzbijanje. Ljekovitost đumbira, osim u antioksidantima, krije se u esencijalnim uljima i u spojevima naziva fenil-alkil-ketoni.

Sok od ananasa

Kad vas muči produktivan kašalj, pokušajte piti sok od ananasa. Ovo ukusno voće sadrži bromelain, enzim koji pomaže razrijediti sluz, kao i visoku razinu vitamina C. Imajte na umu to da zaustavljanje kašlja nije uvijek poželjno. Ako nije nepodnošljivo neugodan i ne ometa vam spavanje ili je opasan iz bilo kojeg drugog razloga, često je bolje pustiti tijelu da odradi sve što treba kako bi se izliječilo.

Med od manuke

Antibakterijska i ljekovita svojstva meda ljudima su poznata od davnina. Vrlo ljekovit med od manuke nastaje na Novom Zelandu i u Australiji, gdje pčele oprašuju ovo autohtono grmoliko stablo. Med od manuke ima antimikrobna svojstva koja su korisna u borbi protiv upala tkiva u dišnim putovima. Učinkovit je u liječenju suhog, nadražujućeg i iritantnog kašlja, a studije pokazuju i njegovu učinkovitost u suzbijanju kašlja kod djece. Istraživanje koje su proveli pedijatri na 300 djece s infekcijama gornjih dišnih putova pokazalo je da doza od 10 grama meda od manuke noću ublažava kašalj i pomaže djeci da zaspu. Imajte na umu to da se nikakav med ne smije davati djeci mlađoj od godinu dana jer često sadrži spore botulina koje kod dojenčadi mogu uzrokovati rijetku vrstu otrovanja živčanog sustava.

Umor

Ako nema neki drugi opravdani razlog, umor može biti jedan od prvih znakova prehlade, a pomoći si možete na nekoliko načina.

Spavanje

Jedino za čim imate volje kad ste prehlađeni je ostati u krevetu, a to je srećom nešto što biste i trebali napraviti. Kad osjetite prve simptome prehlade, poput svrbeža u grlu i kašlja koji se ne smiruje, tijelo vam javlja da mu je potreban dodatan odmor za oporavak. Poslušajte ga i ostanite ispod pokrivača cijeli dan. Time nećete pomoći samo sebi, nego i kolegama koje biste mogli zaraziti. Izbjegavajte alkohol i naporno vježbanje.

Bobice bazge kao dodatak prehrani

Istraživanja su pokazala da bobice bazge sprečavaju vezanje virusa gripe na zdrave stanice, što blokira njegovo razmnožavanje i tako mu onemogućava djelovanje. Koristite ih samo kao dodatke prehrani jer proizvodi od sirove bobice bazge sadrže kemikaliju od koje nastaje cijanid, spoj koji bi vas osim simptoma prehlade mogao lišiti i života.

Hrana koja pomaže u borbi protiv prehlade i gripe Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr