MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Koliko su suplementi od crnih bazginih bobica doista učinkovit lijek protiv gripe

18.11.2019 u 10:07

Bionic
Reading

Suplementi koji pomažu skratiti simptome prehlade i gripe od crnih bazginih bobica preplavili su ljekarne, no mnogi se pitaju jesu li zbilja toliko djelotvorni u borbi protiv ovih bolesti s kojima se najčešće borimo zimi

Sezona prehlada i gripe samo što nije tu, a kako bismo je uspješno prebrodili, spremni smo na sve. Među sredstvima za poboljšanje imuniteta u posljednje vrijeme veliki su hit suplementi od crnih bobica bazge.

Kako su pokazala neka ranija istraživanja, odrasla osoba obolijeva od prehlade prosječno dva do tri puta (djeca i češće od toga), što ovu dosadnu boljku čini vrlo čestim problemom.

Kako bi 'nabildali imunitet' i zaštitili se na vrijeme, mnogi su spremni isprobati mnogo toga, pa je nakon dodataka na bazi vitamina C, propolisa, đumbira ili češnjaka u posljednje vrijeme porasla potražnja suplemenata na bazi crnih bobica bazge, biljke koja je poznata po svojim ljekovitim blagodatima.

Bobice, odnosno plod bazge sadržavaju antioksidante, vitamine C i E, antocijane, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski te kao diuretik. Zrele ljubičastoplave bobice najveći su prirodni izvor vitamina B, posebno vitamina B1, te sadrže više željeza čak i od cikle i aronije.

Crna bazga sadrži flavonoide, derivate kavene kiseline, eterično ulje s visokim sadržajem slobodnih masnih kiselina i minerale (kalcij, kalij, fosfor i željezo). Cvijet crne bazge sadrži organske kiseline (kumarinska, kavena, klorogenska kiselina) i njihove glikozide, estere masnih kiselina, ursolnu i oleanolnu kiselinu, flavonolne glikozide, eterično ulje, sluz trijeslovine i mineralne tvari.

Sirup od bobica bazge ima jaka antioksidantna svojstva, jača imunološki sustav, pomaže u borbi protiv virusa koji izazivaju prehladu, gripu, pa čak i herpes, pomaže kod upale sinusa i olakšava kašljanje.

Bazga je cijenjena još od pretpovijesnog doba i spada među najstarije ljekovito biljke, o čemu svjedoče nalazišta sjemena i grančica bazge u iskopinama još iz kamenog doba u Švicarskoj i brončanog doba u sjevernoj Italiji.

Evo što stručnjaci misle o prirodnom lijeku od prehlade i gripe koji navodno jača vaš imunološki sustav!

'Bazgine bobice u Europi su dobro poznat lijek još od davnih vremena. Istraživanja su pokazala da su osobe koje su koristile plodove bazge uspješno skratile trajanje prehlade i gripe. Točan mehanizam djelovanja zapravo nije dokazan, ali smatra se da antocijanini i drugi moćni polifenoli pozitivno utječu na imunološki sustav', objašnjava Steven Gundry iz Međunarodnog centra za restaurativnu medicinu Instituta za srce i pluća u Palm Springsu te autor knjige 'Paradoks dugovječnosti'.

Analiza je pokazala kako su bazgine bobice zbilja skratile za tri do četiri dana trajanje 10 vrsta prehlade i gripe povećavajući proizvodnju citokina, skupine proteina koji pomažu imunološkom sustavu.

Bitno je, upozoravaju stručnjaci, da prilikom kupnje pripazite da se radi o što čišćem proizvodu, odnosno većem postotku ekstrakta, pa se preporučuje kupnja u provjerenim bio dućanima ili ljekarnama.

Iako su zdravstvene prednosti ovih crnih plodova velike, liječnici ističu kako ne postoje dokazi da će dati 100-postotni rezultat kod svih.

I dok bazgine bobice nemaju nuspojava kod zdravih osoba, stručnjaci upozoravaju kako ih bez konzultacije s liječnikom ne bi trebali uzimati oni koji imaju problema s tlakom, oni koji su na kemoterapiji ili kronični bolesnici.