HIT NA PINTERESTU

Unesite dašak vedrine: Kako kombinirati pastelne boje u domu

10.06.2021 u 06:28

Bionic
Reading

Pandemija je promijenila našu svakodnevicu jer su mnogi puno više nego prije provodili vrijeme u svojim domovima

Ako je i vama dojadio izgled interijera u kojem živite i želite mu udahnuti novo ruho, zašto ne biste začinili prostor i učinili ga posebnim uz pomoć pastelnih tonova poput ružičaste ili svijetloljubičaste?

Upravo su ove nježne nijanse jako popularne, sudeći prema pretraživanjima na Pinterestu, na kojem posljednjih nekoliko tjedana velikom brzinom raste zanimanje za ovakvim interijerima.

Upiti za pretraživanje u dobnoj skupini korisnika od 18 do 24 godine za pojam pastelnih interijera povećani su za čak 25 puta. Dakle riječ je o jednom od najvećih trendova pa ako ste željni promjene, razmislite i o ovim vedrim nijansama koje pouzdano podižu raspoloženje.

Zašto toliko volimo ovakve boje?

One unose svježinu u svaki prostor i pozitivno utječu na raspoloženje, osim toga izvrsno se kombiniraju s bijelom bojom, ali i međusobno.

Nježne boje poput ružičaste, svijetloplave, nijanse metvice, bež, žute ili ljubičaste ne samo da izgledaju moderno, već su idealne za male prostore jer ih ne zatvaraju.

Pastelne boje zapravo su puderasti tonovi koji imaju vrlo visok udio bijele boje i stoga izgledaju lagano, svježe i prozračno. To ih čini savršenom bojom za zid jer unose šarene akcente, ali ne izgledaju napadno. Premda se pastelne boje mogu prilično lako kombinirati, ipak treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Evo nekoliko savjeta i ideja o tome kako uljepšati dom pastelnim bojama.

Bijela i pastelne boje: kombinacija bijele i nježne pastelne boje uvijek izgleda dobro, bez obzira koju nijansu odabrali. Ne možete pogriješiti ni ako se odlučite za jedan obojen i tri bijela zida. Ili, ako niste za eksperimentiranje, možete podignuti cijeli prostor namještajem u pastelnim tonovima.

Siva i pastelna: umjesto bijele, također možete odabrati svijetlosivu. Boja izgleda posebno lijepo u kombinaciji sa svijetloružičastom ili mint zelenom. Nemojte ovu boju primijeniti samo u dnevnoj ili spavaćoj sobi - pastelna boja zida također može izgledati sjajno u kuhinji ili kupaonici i vizualno ih uljepšati.

Svijetlozelena i svijetloplava: o da, ova kombinacija boja dovodi nas istog trena u ljetno raspoloženje! Morski tonovi poput zelene i svijetloplave oponašaju vodu i tjeraju nas na razmišljanje o opuštajućim danima uz more. Idealna je to kombinacija za male prostore jer vizualno daje dojam prostranosti.

Svijetloružičasta, narančasta i svijetložuta: ova kombinacija boja posebno je ženstvena, ali ne izgleda previše girly. Svijetloružičasta i svijetla, suptilna narančasta daju toplinu i vašem domu odmah pružaju 'domaći' dodir. Svijetloružičasta je posebno dobra za velike prostore, a uz pomoć žute vaš će dom doslovce zasvijetliti. Savjet: trendovski dodaci boje bakra savršeno će zaokružiti vaše ružičaste zidove.

Svijetlosmeđa i bež: smatra se da svijetlosmeđi tonovi djeluju umirujuće - to znači da nećete pogriješiti ako se odlučite za pastelne smeđe i bež nijanse za zidove u spavaćoj ili dnevnoj sobi! Smeđa paleta boja izgleda vrlo chic, osobito u kombinaciji s prirodnim materijalima i npr. drvenim namještajem ili predmetima od rafije. Osim toga, jednobojni namještaj trenutno je vrlo moderan.

Detalji u pastelnim tonovima

Ali pastelne boje nisu rezervirane samo za zidove. Prostoru možete dati poseban štih i uz pomoć dekorativnih detalja poput vaza, svijećnjaka, okvira za slike... Ukrasni elementi u pastelnim bojama uvijek izgledaju trendi i svježe - ne samo u proljeće ili ljeto. Ako ne želite da sve izgleda previše girly, birajte ukrase jednostavnog dizajna i izbjegavajte uzorke. Nježne pastelne nijanse jako su efektne na bijelom namještaju, a divno izgledaju npr. okviri za slike u pastelnim tonovima na bijelom ili svijetlosivom zidu.

Savjet za kraj:

Kao što je već opisano, pastelne boje uglavnom karakterizira visok udio bijele boje. Dakle ako tražite savršenu pastelnu nijansu zida, ne morate nužno nabaviti gotov proizvod. Naprimjer, ako pomiješate intenzivnu plavu s bijelom, lako je možete pretvoriti u nježnu svijetloplavu. Prilikom miješanja boja postupno dodajte bijelu, dok ne dobijete točno onaj ton koji želite. Ako u tu svijetloplavu boju dodate malo ružičaste, npr. ton fuksije ili crvene, dobit ćete prelijepu ljubičastu. Rezultat je najbolji ako pomiješate bijelu i jarku boju. I ne zaboravite: bitno je miješanjem napraviti dovoljno boje jer nije baš lako i drugi put dobiti potpuno istu nijansu.