WORLD’S 50 BEST BARS 2023

Tron ostaje u Barceloni, najbolje na svijetu pije se u Sipsu

26.11.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Bar Sips u Barceloni osvojio je toliko željeno mjesto najboljeg bara na svijetu 2023. godine, nakon što je bio treći na listi 2022. godine. Time je prijestolje ostalo u glavnom katalonskom gradu, jer je pobjednik 2022. Paradiso također nalazi u Barceloni

Rezultat je to nedavno objavljene liste 50 najboljih svjetskih barova za 2023., jedne od najprestižnijih nagrada u svijetu ugostiteljstva. Popis se ažurira svake godine na ceremoniji dodjele nagrada koja je ove godine održana u Singapuru, prvi put u Aziji u njenoj petnaestogodišnjoj povijesti.

Po državama najbolje barove na svijetu imaju Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države s po pet plasmana među 50 najboljih. Mexico City je pak s četiri bara najbolje zastupljen grad na popisu.

Na priredbi se dodjeljuje i šest nagrada barovima koji zauzimaju najviše mjesto na svakom od kontinenata. Ove godine najbolji na Bliskom istoku i u Africi je Mimi Kakushi iz Dubaija, novi član liste, koji se smjestio na 40. mjestu. Najbolji bar u Oceaniji je Maybe Sammy iz Sydneyja. Najbolji bar u Aziji je BKK Social Club u Bangkoku (13. mjesto), dok je najbolji bar u Južnoj Americi Alquimico u Cartageni (9. mjesto). Najboljim barom u Sjevernoj Americi proglašen je Double Chicken Please u New Yorku (2. mjesto), a najbolji bar u Europi je Sips u Barceloni te je osvojio i prestižno prvo mjesto na listi.

Dodijeljeno je i više posebnih nagrada izvan popisa 50 najboljih. Među njima je Campari One To Watch Award, priznanje jednom baru iz 'donjeg doma' liste (mjesta 51-100), a za koji glasači vjeruju da ima potencijal probiti se među 50 najboljih u godinama koje dolaze. Ove godine nagradu je dobio Lady Bee iz peruanske Lime. Nagrada Remy Martin Legend of the List dodjeljuje se baru koji je imao najdosljednije rezultate tijekom godina, a može se osvojiti samo jednom. Ovaj put otišla je The Clumsiesu u Ateni. Dodatno, Apoorva Kohli, barmen iz New Delhija, osvojio je 50 Best Bars Blend Scholarship.

Night Hawk u Singapuru osvojio je nagradu Bareksten za najbolji dizajn bara, a nagrada Ketel One Sustainable Bar otišla je ponovnom ulasku na listu bara Röda Huset u Stockholmu. Nagrada za najbolji koktel meni pripala je The American Baru u Gleneaglesu u Škotskoj, najbolje novo otvorenje 2023. otišlo je Lineu u Ateni, a nagrada Art of Hospitality Tres Monosu u Buenos Airesu. Himkok u Norveškoj osvojio je nagradu Nikka Highest Climber za uspon od čak 33 mjesta od 2022. Roku Industry Icon Award, za koju je glasovalo 680.50 glasača, pripala je pak Tatu Giovannoniju.

Na listi za 2023. našlo se i 11 novih imena. Najbolje plasirani novi bar na listi je Zest u Seulu, a koji se smjestio na visokom 18. mjestu. Pedeset najboljih dostupno je na službenoj stranici nagrade.