PETNAEST GODINA KULTNOG RESTORANA

Dos Palillos: dva štapića koja su spojila Barcelonu i Japan

06.02.2024 u 19:13

Bionic
Reading

U današnje doba, kada oko 60 posto restorana zatvara vrata nakon jedne godine poslovanja, 70-80 posto preostalih propadne unutar pet godina, dok preživjeli dosegnu tek osam do deset, proslava 15. obljetnice i nije tako nevažna. A kada taj jubilej neki restoran doživi življi nego ikad, onda je jasno da se radi o nečem doista posebnom.

Upravo to je slučaj s restoranom Dos palillos Alberta Rauricha i Tamae Imachi u Barceloni, koji taj trenutak koriste kao savršen za osvrt unatrag, razmišljanje o svemu što su postigli i dijeljenje toga sa svima.

Raurich je 2008. završio svoju 11-godišnju fazu u danas kultnom El Bulliju (zatvoren 2011.), španjolskome restoranu Ferrana Adrije, najutjecajnijeg chefa naše ere. Posljednjih sedam godina u tome je restoranu proveo na mjestu glavnoga kuhara, a potom preselio u Barcelonu te, potaknut Adrijinim radom, odlučio ostvariti svoj san koji mu se neko vrijeme vrtio glavom. A onda se taj san pretvorio u stvarnost u obliku Dos palillosa.

Projekt je nastao iz želje da se uspostavi dijalog između azijske i španjolske kuhinje, koje su toliko različite i udaljene jedna od druge, ali istovremeno i povezane činjenicom da se u objema jede uz pomoć 'štapića', palilla. U Španjolskoj je palillo neosporni kralj tapasa, dok je u Aziji to temeljni pribor. Naime, riječ je o drvenim elementima, čistim, jednostavnim, minimalističkim u dizajnu, te istodobno primitivnim i modernim.

Taj je neobični susret restoranu dao ime (dos palillos na španjolskom znači 'dva štapića') i savršenu izliku da se spoje, prema mnogima, dvije najzanimljivije gastronomske kulture na svijetu, i to u Barceloni, mjestu gdje je te 2008. gastronomska revolucija činila svoje prve korake. A Raurichova osebujna i kreativna kuhinja, inspirirana azijskom, a posebno onom japanskom, i neposrednom blizinom Mediterana, iznenadila je i ujedno očarala baš sve.

Inovativni koncept, koji je predstavljao pravu revoluciju, i to ne samo u smislu gastronomske ponude već i uređenja probijala je granice i rušila pravila. Za dizajn prostora, u kojem je Albert želio spojiti koncept japanskog bara u kojem gosta poslužuje kuhar, sa onim španjolskoga tipa, bio je odgovoran arhitekt Fernando Amat. Na temelju te ideje osmišljeno je mjesto gdje se kuhinja izražava putem degustacijskog menija koji poslužuju kuhari za barom što okružuje kuhinju.

'Kad danas gledam, razmišljam o tome koliko sam u to vrijeme bio odvažan ili nesvjestan izazova - otvoriti restoran s potpuno vidljivom kuhinjom u kojem kuhari, prisiljeni konceptom, moraju raditi štapićima, vještinom koja traži veliku vježbu. Istina je da smo napravili jako lijepe stvari, i sada kad smo napunili 15 godina, želimo ih se prisjetiti i podijeliti sa svima onima koji su nas pratili do ovoga dana, ali i onima koji nas još ne poznaju', kaže Raurich.

Tu obljetnicu, koju je restoran dosegao prošle godine, Albert Raurich i japanska sommelierka Tamae Imachi, njegova partnerica i suputnica na 15-ogodišnjem putu, odlučili su 2024. učiniti nešto vrlo posebno, prema ideji koju, kako kažu, 'nosimo sa sobom već više od godinu dana, jer zapravo nismo znali kako proslaviti naših 15 godina'.

'Obljetnice smo uvijek obilježavali radno, a vjerujemo da je ovo dobra prilika da usporimo kreativni dio, iako je neizbježan nastavak rada na novim jelima, i ovu godinu iskoristimo za poslagivanje svega što smo dosad napravili, sve klasificiramo i, prije svega, napravimo internu analizu. Naime, želimo da 2024. bude godina retrospektive, vrijeme za rezimiranje svih jela koja smo stvorili, ali ujedno ih i ponovo ponuditi našim gostima', objašnjava Raurich.

Cijeli proces organizacije i klasifikacije motivirao ih je da osmisle i meni koji sadržava pouzdan pregled onoga što se dogodilo s Dos palillos tijekom proteklih 15 godina, a koji će biti dostupan samo do travnja i pomoći će ispričati priču o restoranu. Obljetnički meni će varirati od siječnja do travnja, ovisno o dostupnim namirnicama, ali će se u njemu uvijek naći neka od najreprezentativnijih jela iz svake godine povijesti, ona koja je ekipa restorana probirala sve dok nisu pronašli selekciju koju interno nazivaju svojim 'best of' izdanjem. Prolaznost će stoga biti uvjet, ali ujedno i izazov koji će ih navesti da zadrže svoju filozofiju rada – kompleksnost kuhinje koja počiva na jednostavnosti i poštovanju namirnica.

  • +23
Dos Palillos Izvor: Dos Palillos / Autor: Promo

Inače, u međuvremenu su prostorije Dos palillosa redizajnirane i obnovljene. Uz bar s otvorenom kuhinjom, tu je sada i privatna prostorija za 8-10 osoba, gdje se ​​u degustacijskom meniju može uživati u privatnosti. U lipnju 2021. otvoren je novi Tamae Sake Bar, koji se nalazi na mjestu starog Dos palillos bara, u potpunosti renoviranog kako bi se prilagodio novom konceptu.

U tom baru, koji se nalazi odmah na ulazu u lokal i ima vrtnu terasu, može se uživati ​​u jelima à la carte, uz izbor sakea koji je jedinstven u gradu, ali i šire. Tamae Imachi oduvijek je željela prenijeti svoje znanje o svijetu sakea i znala je da za to nema boljega mjesta od Dos palillosa, točnije u novom baru, kao stvorenom za uživanje u različitim vrstama sakea, ali i pivima i vinima, uz gastronomsku ponudu koja je u skladu s njima, a ne obrnuto, kako to obično biva.

S više od 40 kvalitetnih Jun Mai (čista riža) etiketa na sake karti, bar je jedinstven u Španjolskoj i jedan od rijetkih tako dobro opskrbljenih u Europi. Jela za bar osmislila je sama Tamae, te ga nadopunila i izborom dvaju klasika Palillosa – Japo hamburgerom i izborom neo-sushija i sashimija. Bar, kojeg krasi ležerni ugođaj, prima samo osam gostiju i nema rezervacija.

Ali zato se mjesto može rezervirati za obljetnički meni Dos palillosa. Meni se nudi svaki dan za ručak i večeru (navečer od utorka do subote i u vrijeme ručka od četvrtka do subote). Ako do konca travnja planirate posjetiti Barcelonu, svakako rezervirajte.