BUDITE OPREZNI

Sprejevi za nos možda nisu opojni kao alkohol i droga, ali mogu izazvati ovisnost i ozbiljno narušiti zdravlje

21.01.2020 u 10:12

Bionic
Reading

Sprejevi za nos nisu opojni kao alkohol i droga, ali mogu izazvati ovisnost, upozoravaju stručnjaci

Prema podacima Agencije za lijekove, Hrvati sve češće kupuju proizvode za odčepljivanje nosa. Riječ je najčešće o kapima i sprejevima za nos koji se bez recepta mogu kupiti u ljekarni, zbog čega se na kapi u većini slučajeva gleda kao na potpuno bezazlen lijek. No to nije baš tako jer njihovom nekontroliranom upotrebom dolazi do trajnog oštećenja sluznice, ali i ovisnosti.

Sprejevi za nos sužavaju krvne žile u nosu i sinusima što smanjuje oticanje i oslobađa 'začepljen' nos.

Međutim, ako se redovito koriste, nos može slabije reagirati na liječenje, zbog čega će se često posegnuti za većim količinama, kaže liječnica Ursula Sellerberg, glasnogovornica njemačke farmaceutske komore (BAK).

Začepljenost nosa može se pogoršati ako se prestanu koristiti sprejevi, što je poznato kao efekt bumeranga.

No, njihova prekomjerna uporaba može oštetiti sluznicu i osjet njuha, potencijalno i okusa, kaže Sellerberg.

To se može spriječiti tako da se sprejevi koriste najviše pet do sedam dana zaredom. Ako nos ostane začepljen, preporučuje se korištenje fiziološkog spreja za nos koji ne predstavlja rizik od ovisnosti.

O tome koliko kapi za nos mogu biti opasne za zdravlje, nedavno je za tportal progovorio i dr. Damir Miličić, otorinolaringolog iz Specijalne bolnice Agram.

'Kapi i sprejevi za nos prvenstveno se upotrebljavaju da bi se omogućilo normalno disanje kroz nos prilikom prehlade. U pravilu bi se trebale upotrebljavati najviše četiri dana. Način djelovanja svih vrsta kapi i sprejeva je isti i svi spadaju u tzv. dekongestive - izazivaju smanjenje protoka kroz male krvne žilice i time smanjuju oticanje sluznice nosa i proizvodnju sluzi', rekao je dr. Miličić.

Otorinolog je za tportal objasnio i zašto dolazi do stvaranja ovisnosti zbog uporabe proizvoda za odčepljivanje nosa te postoji li vjerojatnost da će se ovi proizvodi u budućnosti u ljekarnama moći uzeti isključivo na recept.