vrijedi probati

Piletina 'oženi me': Jednostavan recept za sočno meso u najfinijem kremastom umaku

12.10.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Obožavamo piletinu na sve načine. No, ovaj recept je ipak nešto posebno. Naime, ovo ukusno jelo svojevremeno je postalo hit na TikToku zahvaljujući tvrdnjama da je toliko dobro da ako ga nekome pripremite, da ćete se na kraju i vjenčati

Bez obzira maštate li o svadbenim zvonima ili pak samo želite uživati u ukusnom ručku, činjenica je da se ovo jelo sprema prilično brzo i odličan je izbor za dane kada vam dolaze gosti kao i za obiteljski obrok. Sadrži pileća prsa bez kostiju u kremastom umaku od rajčice koji u ovoj verziji daje sočnu kiselost bogatom umaku od vrhnja i nadopunjuje sušene rajčice. Poslužite s hrskavim kruhom, savršenim za umak te zelenom salatom kako biste uravnotežili bogatstvo okusa. Ili ga prelijte preko tjestenine, riže ili palente.

Potrebni sastojci:

  • 3 velika komada pilećih prsa bez kostiju i kože ili 6 pilećih filea (otprilike jedan kilogram mesa) prethodno posušeni tapkanjem kuhinjskim ručnikom
  • Malo soli i crnog papra
  • 30 g brašna
  • 45 ml maslinovog ulja, plus još malo po potrebi
  • 40 g 3 žlice neslanog maslaca
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žlica umaka od rajčice
  • ½ žličice sušenog origana
  • Crvena paprika, po ukusu
  • 240 ml pilećeg temeljca
  • 120-180 ml gustog vrhnja
  • 40 g naribanog parmezana
  • 67 grama narezanih rajčica osušenih na suncu, pakiranih u ulju
  • Svježi bosiljak, za posluživanje

Priprema:

Ako koristite pileća prsa, počnite od najdebljeg kraja i prerežite svaki komad pilećih prsa vodoravno na pola tako da na kraju dobijete ukupno 6 komada. Obje strane mesa dobro posolite i popaprite.

Savjet: Kako biste lakše rezali meso, pileća prsa stavite u zamrzivač na 20 minuta.

U tanjur stavite brašno, a zatim uvaljajte zasebno svaki komad filea, otresajući višak. Tako uvaljano meso složite na pladanj ili veliki tanjur u jednom sloju.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Kad se zagrije, smanjite vatru i dodajte maslac. Čim se rastopi dodajte meso i pecite dok ne porumene s jedne strane oko 5 minuta. Okrenite i pecite na drugoj stranu dok isto ne porumeni, otprilike 4 do 5 minuta. Učinite to u serijama i izbjegavajući natrpavanje tavice i ako je potrebno, dodajte još ulja. Pečeno meso prebacite na tanjur ili pladanj.

Smanjite vatru na nisku, pa u istu tu tavicu dodajte češnjak i lagano dinstajte, često miješajući, dok ne zamiriše, otprilike 1 do 2 minute. Dodajte umak od rajčice, pa miješajući dinstajte oko 2 minute, sve dok boja ne potamni. Zatim dodajte origano i ljuskice crvene paprike, po ukusu. Pojačajte vatru na srednju, dodajte temelja. Pustite da lagano kuha, stružući sve komadiće s dna posude, sve dok se tekućina ne smanji za pola, oko 5 minuta.

Dodajte vrhnje i lagano miješajte sve dok se umak ne zgusne, oko 3 minute. Pažljivo kuhajte i smanjite vatru ako je potrebno, važno pustiti da se lagano krčka. Umiješajte parmezan i sušene rajčice. Po želji dodajte još vrhnja i začinite umak. Vratite piletinu u tavicu da se zagrije, oko 4 minute. Zatim maknite s vatre i po vrhu pospite bosiljak. Dobar tek!