CHÂTEAU WITTEM

Ovako izgleda globalna gozba u srednjovjekovnom dvorcu

04.02.2024 u 13:07

Bionic
Reading

'Posjed Château Wittem jedno je od onih mjesta koja vam daju poseban osjećaj čim prijeđete njegov prag. Šarmantan nacionalni spomenik koji datira iz 11. stoljeća, dvorac izvana odiše klasičnom elegancijom (terasa u zelenilu je veličanstvena), dok ste iznutra uronjeni u svijet modernog luksuza', piše Michelin u svojemu vodiču za Nizozemsku opisujući restoran Julemont

I nastavlja o njegovu chefu Guidu Braekenu: 'Riječ je o chefu koji zna kako iz izvanrednih namirnica izvući najbolje. Norveški škamp, primjerice, gostu se prezentira za stolom prije priprave, a za jelo stiže u kombinaciji s egzotičnom tandoori masala kremom, kokosom, pjenom od žutog curryja i intenzivnim sokom od rakova s rajčicom, tandoorijem i medom. Kakva sofisticirana i moderna počast namirnici! Talent kuhara Braekena leži u delikatnosti njegovih jela. Tehnika i instinkt idu ruku pod ruku, uz niz intenzivnih okusa iz cijeloga svijeta. Precizna ravnoteža svakog sastojka stvara izražajne, živahne okuse. U Julemontu ćete doživjeti kuhinju po narudžbi s mladenačkim poletom.'

Nema tog gurmana i ljubitelja luksuza kojemu nakon ovih riječi neće doći slina na usta i roditi se želja za putom do nizozemskog dvorca nedaleko od Maastrichta, koji se duboko zavukao u najjužniji džep te zemlje između Belgije i Njemačke.

Château Wittem, povijesni dvorac na zelenim brežuljcima Limburga, smješten u srcu slikovitog nizozemskog krajolika, postao je poznato odredište za luksuzni smještaj i vrhunsko blagovanje. Od 2018. godine dvorac je u vlasništvu poduzetničkog para Alexandera i Nicole Wilden, a koji su za besprijekorno gostoprimstvo zadužili pedantnu menadžericu Victoriju Wilden. Nakon opsežne i pedantne devetomjesečne obnove 2019., Château Wittem ponosno je otvorio svoja vrata u listopadu te godine.

No Château Wittem, rekli smo već, nije samo butik-hotel s dvanaest spavaćih soba iz snova, već i Julemont, restoran ovjenčan dvjema Michelinovim zvjezdicama, na čelu sa chefom Guidom Braekenom, koji je u razdoblju od godinu dana dobio iznimno priznanje i tako postao najmlađi nizozemski chef s tako visokom ocjenom uglednoga restoranskog vodiča.

Svojim golemim talentom i kulinarskom stručnošću Braeken je krenuo putem stvaranja posve jedinstvene kuhinje, i to velikim koracima. Osim Michelina, to je zamijetio i vodič Gault & Millau te ga je ove godine proglasio Mladim chefom godine, a istovremeno je uvršten na popis nominiranih za The Best Chef Awards 2023.

Braeken je u profesionalnim kuhinjama počeo raditi s 14 godina, naravno kao perač suđa. Iako su ga privlačili intenzitet i naporan rad koji je vidio u kuhinji, više ga je fascinirao ritam sale restorana te je poželio postati konobar. Tom je poslu posvetio gotovo cijele tinejdžerske godine. Nakon škole zaposlio se kao konobar u restoranu s Michelinovom zvjezdicom u Maastrichtu, a nakon nekoliko mjeseci, kad je otišao jedan član kuhinje, chef ga je pitao bi li se na nekoliko mjeseci htio pridružiti kuhinjskoj ekipi. Pristao je, ostavio konobarske dane iza sebe i odmah pronašao ono što je zapravo trebao raditi od početka - kuhati.

Posljednjih godina naukovanja iskustvo je stjecao u kuhinji De’n Dillegaarda, a potom De Leufa (dvije Michelinove zvjezdice) u Ubachsbergu, gdje je pet godina imao slobodu pripremanja vlastitih jela i učenja o molekularnoj kuhinji. Nastavio je u kuhinji La Sourcea u Belgiji, gdje se zaposlio kao chef de parti, ali za samo nekoliko mjeseci postao je sous chef Ralfa Berendsena ('Naučio me kuhati. Bilo je to vjerojatno najteže razdoblje u mom životu, ali i najbolje', reći će) te kao šef kuhinje u Beluga Loves You u Maastrichtu.

S tim impresivnim portfolijem zauzeo je mjesto chefa restorana Julemont u travnju 2021. Samo godinu kasnije restoran je nagrađen dvjema zvjezdicama, i to odjednom, što je iznimno rijetka pojava u Michelinovu svijetu, pogotovo za neko novo chefovsko ime.

  • +9
CHÂTEAU WITTEM Izvor: CHATEAU WITTEM / Autor: Promo

Nagrade, liste i ljestvice jednostavno nisu mogle odvratiti pogled od velikog talenta i klasično-modernog osobnog stila koji je Braeken, u tako kratkom vremenu, razvio za sebe i restoran. U čemu je bila tajna? Jednostavno, uporaba isključivo najboljih proizvoda i intenzivni, ali savršeno uravnoteženi okusi. Dodamo li tome dobro promišljenu kombinaciju tradicije i modernosti te inspiraciju iz okružja i međunarodne utjecaje, otkrili smo mješavinu koja jednako oduševljava i goste i kritičare.

Da bi postigao moćne i elegantne okuse, chef ponajprije treba dobro razumjeti snagu superiornih namirnica i razliku koju one čine u jelu. Baš zbog toga Braeken ne spominje jela s potpisom, već, kad objašnjava svoju viziju, govori o namirnicama s potpisom. Nakon što nabavi nevjerojatno kvalitetno sezonsko povrće, vrhunske morske plodove i pomno odabrano meso, poseže za drugim elementom koji mu pomaže pripremiti impresivna jela - svojim umacima, koji čine srce i dušu njegova stila kuhanja. Vještinu njihova spravljanja on opisuje kao rezultat godina i godina pokušaja i pogrešaka.

Restoran Julemont dobio je ime prema vitezu Winandu od Julemonta, koji je 1220. kupio Château od opatije Saint Jacob iz belgijskog Liègea. Proširio je dvorac gradnjom tornja, što je sklop koji danas stvara savršenu scenografiju za profinjeno gastronomsko iskustvo kakvo pruža restoran nazvan njegovim imenom, u počast bogatoj povijesti prekrasnog imanja.

Château Wittem i restoran Julemont dokaz su trajne privlačnosti kombinacije povijesti, luksuza i gastronomije. Bilo da gosti traže mirno utočište, bilo nezaboravno iskustvo objedovanja, obećavaju nezaboravno putovanje kroz vrijeme i okuse. Svaka od elegantnih hotelskih soba nazvana je po znamenitim ličnostima iz bogate povijesti dvorca, uključujući Florisa II, Gudu i Winanda. Mjesto je nekada ugostilo cara Svetog Rimskog Carstva Karla V., kao i Vilima Oranskog. Zašto ne bi i vas?