gradnja traje od 1882.

Sagrada Familia sve bliže dovršetku, vrijeme je za planiranje posjeta Barceloni

14.10.2023 u 18:50

Bionic
Reading

Ako planirate putovanje u Barcelonu, možda ne bi bilo loše pričekati još neko vrijeme. Naime, dovršetak veličanstvene crkve Sagrada Familia, remek djela Antonija Gaudija očekuje se 2026., na stotu godišnjicu smrti velikog arhitekta. To nije toliko daleko kad se uzme u obzir da gradnja crkve traje već oko 140 godina. No, i oni koji tamo odu krajem ove godine imat će što vidjeti

Važan korak prema konačnom cilju napravljen je sredinom rujna, kad je na 135 metara visoki toranj postavljena golema skulptura evanđelista Mateja. Koji tjedan kasnije, i posljednji od četiri tornja posvećena evanđelistima koji će u konačnici okruživati glavni toranj dobio je svoj ukras, skulpturu svetog Ivana Evanđelista. Skulpture su rad kipara Xaviera Medina-Campenyja, a četvorka je predstavljena uobičajenom simbolikom: Matej kao anđeo, Marko kao lav, Luka je vol, a Ivan orao.

Ovo postignuće uistinu je veliko, i donijet će dodatni zamah dovršetku crkve čija je gradnja počela još u ožujku 1882. Da bi postavljanje četiriju skulptura bilo dostojno obilježeno, 12. studenoga u crkvi će biti služena misa otvorena za javnost, kad će spomenuta četiri tornja dobiti i rasvjetu. Dapače, bit će riječ o svjetlosnom spektaklu koji će biti važan ukras Barcelone sve do Božića.

Osim toga, kroz cijeli studeni Barcelona će ugostiti cijeli niz besplatnih kulturnih događanja kojima će biti obilježen dovršetak četiriju tornjeva. Bit će tu besplatnih koncerata, događanja namijenjenih djeci, sve do jedne od najpopularnijih katalonskih tradicija, 'gradnje' ljudskih tornjeva castella.

O Sagradi Familiji, ili crkvi Svete obitelji, zna se valjda sve. Jedan je od glavnih primjera katalonskog modernizma i najpoznatije - makar i nedovršeno - djelo velikog Gaudija čije zgrade su jedan od važnih simbola Barcelone. Njezin izgled povremeno kao da prkosi fizici, a uz golemi broj obožavatelja te crkve mnogi je i kritiziraju, znaju se čuti primjedbe da nalikuje velikom termitnjaku. U svojim memoarima iz španjolskog građanskog rata 'Posveta Kataloniji' George Orwell je tu građevinu proglasio 'najodbojnijom na svijetu'. No, sviđala vam se Gaudijeva crkva ili ne, ne može joj se odreći inovativnost, posebno znajući da je projekt nastao krajem 19. stoljeća.

Crkva se, prema projektu, sastoji od 18 tornjeva, od kojih 12 predstavlja apostole, četiri evanđeliste, jedan je posvećen Djevici Mariji (dovršen u prosincu 2021.), a onaj glavni Isusu. Kad sve bude završeno, ovaj posljednji toranj bit će visok 172 metra, skoro 70 metara viši od zvonika zagrebačke katedrale, čime će Sagrada Familia postati najviša crkva na svijetu. Crkva će moći primiti 13 tisuća ljudi. Glavna fasada i kripta dio su upisa Gaudijevih radova u UNESCO-vu listu svjetske baštine, a 2010. je posvetio papa Benedikt XVI., čime su se u njoj mogle početi održavati mise.

Glavni problem u gradnji katedrale bila je nemogućnost dešifriranja Gaudijevih nacrta nakon njegove smrti 1926., kad ga je pregazio tramvaj. Mnogi su pokušavali nastaviti radove, ali oni su se stalno prekidali, a dijelovi crkve uništeni su tijekom građanskog rata 1936-1939. Jasno, važna prepreka bile su i financije, što je sad riješeno donacijama tisuća anonimnih donatora iz cijeloga svijeta. Dodatni problem donio je i jedan važan segment Gaudijevog projekta, gradnja golemog prilaza. Zbog toga će biti srušena cijela dva bloka zgrada, što uključuje brojne poslovne prostore i oko 150 stanova, čime će biti pogođeno oko tri tisuće ljudi.