TOP LISTA

Strast prema tijestu: Ovo su najbolje pizzerije na svijetu

13.10.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Talijanski pizzaioli očekivano su pomeli konkurenciju za osvajanje The Best Pizza Awards 2023, a Franco Pepe iz pizzerije Pepe in Grani, u mjestašcu Caiazzo kod talijanske Caserte, potvrdio je svoj primat među pizza majstorima. Pobjednici će svoja priznanja dobiti na godišnjoj gala dodjeli The Best Chef Awards 2023

Franco Pepe staro je ime spomenute liste. Već je osvojio posebnu nagradu u kategoriji pizza na dodjeli The Best Chef Awards 2021. i 2022. godine, a ove godine još je jednom pokazao da je izvanredan pizzaiolo, popevši se na novoj ljestvici ponovo na broj jedan.

Pepe je, inače, jedna od vodećih figura današnjice u svijetu pizze. Sve što zna naučio je od oca Stefana, a koji je volio provoditi dane na selu berući svježe sastojke poput origana i gljiva za svoje pizze. S naslijeđem dviju generacija, ali i vrlo različitim i avangardnim pristupom pizzi, Pepe je 2012. otvorio pizzeriju Pepe in Grani, mjesto na kojem se spajaju eksperimentiranje, umijeće, obuka, gostoprimstvo i fokus na teritorij. Kod njega se sve temelji na strasti prema tijestu, od kojeg nastaju slasne pizze što govore o okusima područja Alta Caserta.

Drugo mjesto pripalo je Francescu Martucciju. Priča o njegovoj pizzeriji I Masanielli u Caserti (taj grad i njegova okolica očito, bez obzira na Napulj, svojevrsna su meka pizze) započinje 2000., kada je s bratom Sasom, sestrom Sabinom i majkom u Caserti, pokrajini u južnoj Italiji, otvorio danas poznatu pizzeriju. I Masanielli se tijekom godina etablirao zbog visoke kvalitete i profinjenosti odabranih sirovina, kao i zbog vizionarske ravnoteže sastojaka i manijakalne brige o pripravi pizze. No Martuccijevo najveće postignuće jest izum trostruko pečene pizze. Ime njegove čuvene pizze, simbola tog novog i revolucionarnog načina priprave, je Futuro di Marinara.

Na trećem mjestu našao se Gabriele Bonci, a koji je 2003. napustio posao u restoranu da bi otvorio Pizzarium, jedan od prvih objekata u Rimu koji je rabio isključivo organske proizvode. Bonci, koji je pomno istražio sve moguće vrhunske sastojke, tvrdi da sve počinje s brašnom, stoga u svome radu rabi zaboravljene žitarice, drevne vrste, sve vrlo bogate vlaknima, s netaknutim klicama, mljevene kamenom. Potom ističe drevni matični kvasac, regeneriran desetljećima, neophodan da bi dobio tijesto koje je u međuvremenu postalo legendarno. Brašno koje rabi za svoju pizzu proizvodi sam, prateći cijeli proces iz prve ruke, kao poljoprivrednik. Sam ga uzgaja, a surađuje i s drugim poljoprivrednicima. Prepoznat je kao simbol i izvor inspiracije za sve ljubitelje rimske pizze.

Uz listu 100 najboljih pizza, proglašeni su dobitnici posebnih nagrada. Nagrada za najbolju znanost o pizzi otišla je u ruke Francescu Martucciju (I Masanielli, Caserta, Italija), čime se odaje priznanje za rad koji obavlja u istraživanju, za eksperimentalne tehnike i transformaciju pizze.

  • +25
Best Pizza 2023 Izvor: The Best Pizza Award / Autor: Promo

Nagrada za najbolju umjetnost pizze dodijeljena je Pieru Danieleu Seuu (Seua Iluminati, Rim, Italija) u znak priznanja za njegov umjetnički talent, zbog čega njegove pizze izgledaju poput slika, gotovo isuviše lijepe da bi se jele.

Nagrada The Best Pizza Next otišla je Francescu Capeceu (Confine Milano, Italija) jer pokazuje iznimne rezultate i talent te se nalazi na pragu postizanja velikog uspjeha u svijetu pizze.

Nagrada za najbolju pizzu pripala je Robertu Davanzu (Boba Alchimia, Spicchi, Montepaone, Italija), čime se prepoznaje njegov talent u spravljanju pizza u slatkoj verziji.

Najbolju prženu pizzu (pizza fritta) radi Isabella De Cham (Isabella De Cham Pizza Fritta, Napulj, Italija) jer je stvorila najbolje i najukusnije interpretacije pržene pizze, i to spojem tradicije i modernog razvoja.

Nagrada za najbolji doživljaj pizze također je pripala Francu Pepeu (Pepe in Grani, Caiazzo kod Caserte, Italija) za pružanje savršene usluge u sali, što pridonosi izvrsnom doživljaju pizze. Najbolju pizzu Margheritu, 'kraljicu pizza', pak, peče Ciro Salvo (50 Kalò, Napulj, Italija).

Rezultati The Best Pizza Awardsa temelje se na mišljenjima i glasovima skupine od 200 glasača, koja uključuje pizzaiole i druge gastronomske profesionalce sa šest kontinenata, iz 74 grada u 24 zemlje. Raznolikost birača vidljiva je i u rezultatima. Primjerice, iz Europe su plasirana 63 pizzaiola, od čega na Italiju otpada njih 45 (uključujući prva 3), na Španjolsku pet, na Poljsku tri, na Dansku, Francusku i Nizozemsku dva te na Veliku Britaniju, Austriju, Grčku i Irsku po jedan.

Sjeverna Amerika zastupljena je s 14 imena (svi iz SAD-a), Južna Amerika s četiri (Brazil 2 i Argentina 2), Azija s 14 (Japan 8, Hong Kong 2, Tajland 2, Filipini 1 i Singapur 1), Oceanija s dva (oba Australija), Afrika s tri (Ujedinjeni Arapski Emirati 2 i Egipat 1).

Ovim popisom ekipa The Best Pizza Awards, sa svojim direktorom Antoniom Ruotolom na čelu, želi učiniti vidljivima i prepoznati neke od najboljih pizzaiola svijeta, identificirajući njih i njihove objekte.

'Zanimljivost ljestvice je da na rezultat uglavnom utječu mišljenja samih pizza majstora te su ove godine brojčano nadmašili ostale profesionalce, što je vrlo pozitivno! Tko poznaje taj svijet bolje od njih? Veliki profesionalci koji znaju svoj posao i poštuju jedni druge. Bilo je veliko zadovoljstvo surađivati s njima. Zaista sam zahvalan', komentirao je Ruotolo.

Iza The Best Pizza Awardsa, inače, stoji organizacija The Best Chef na čelu s osnivačima Joannom Slusarczyk i Cristianom Gadauom, a oni su svoju listu, osmišljenu 2017., uspjeli pozicionirati diljem svijeta. Iza popisa stoje chefovi, novinari i gastronomi iz cijelog svijeta, koji ih prate gdje god se održava njihova dodjela godišnjih nagrada. Ona će ove godine prvi put biti održana izvan Europe, na poluotoku Yucatánu u Meksiku.