paleta boja

Ovaj trik garancija je skladnog i harmonično uređenog doma

18.03.2024 u 17:40

Bionic
Reading

Uz pomno odabranu paletu boja, usklađenu u omjeru 60-30-10 ili 80-20, svoj ćete dom pretvoriti u skladno povezanu cjelinu

Većina dizajnera interijera uvijek će savjetovati da uredite dom na način da se u njemu osjećate opušteno i ugodno, koristeći boje i detalje koji će vam osigurati taj efekt. Ipak, da bi se postigao sklad, važno je odabrati dobru paletu boja.

Ona će vam omogućiti postizanje sklada i osjećaja protočnosti između prostorija te stvoriti dojam ugodne harmonije.

'U dizajnu interijera paleta boja je kombinacija onih koje se nadopunjuju i mogu se koristiti u cijelom prostoru. Stvaranjem palete boja za dom cjelokupni će dizajn izgledati povezanije', kaže dizajnerica Stephanie Duncan.

U razgovoru za Forbes stručnjaci su iznijeli ključne savjete koji će vam pomoći u odabiru palete boja te načinima da ih uskladite u smislenu cjelinu.

'Boje bi trebale stvarati osjećaj sklada, što znači da su ugodne za oko. Uostalom, boja može utjecati na raspoloženje i mijenjati emocije', kaže Duncan.

Kada je riječ o osjećajima, svjetlije boje stvaraju osjećaj smirenosti dok tamnije mogu dodati osjećaj hirovitosti i osobnosti. Međutim mnogi smatraju da su 'preteške' za cijeli dom pa se odlučuju za neutralne nijanse u većini prostorija.

Zlatni omjer boja u interijeru

Načelo dizajna koje često spominju stručnjaci jest omjer 60-30-10, a koristi se za stvaranje uravnotežene i vizualno ugodne palete boja.

'Dominantna boja pokriva oko 60 posto prostora, sekundarna boja zauzima 30 posto, a preostalih 10 posto posvećeno je akcentnoj boji', objašnjava Duncan.

Evo kako to učiniti u praksi:

  • Dominantna boja (60 posto): Ova boja određuje osjećaj koji ćete imati u prostoru. Pokriva najveće površine kao što su zidovi, podovi, veliki komadi namještaja ili arhitektonski elementi te je temelj cjelokupne sheme boja.
  • Sekundarna boja (30 posto): Podržava i nadopunjuje dominantnu boju te dodaje dubinu, zanimljivost i varijaciju cjelokupnoj paleti. Ova boja se obično koristi za presvlake, zavjese, tepihe i manje komade namještaja. Sekundarna boja trebala bi biti u skladu s dominantnom, bilo time što je iz iste grupe boja ili stvaranjem kontrasta.
  • Akcentna boja (10 posto): Ove se boje suptilno koriste za dodavanje intrige i stvaranje fokalnih točaka u prostoriji. U njima ćete birati dodatke, jastuke, umjetnine ili manje ukrasne predmete. Akcentne boje trebale bi biti u kontrastu s dominantnim i sekundarnim bojama kako bi privukle pozornost, stvorile vizualno uzbuđenje i dodale razigranost i šarm prostoru.

'Naprimjer, ako imate pretežito hladnu paletu boja, razmislite o toploj akcentnoj boji kako biste stvorili dinamičan kontrast. Ako želite paletu boja inspiriranu prirodom, mogli biste razmotriti krem ​​osnovnu boju, smeđu sekundarnu boju i hladnu zelenu boju', tvrdi Duncan i napominje:

'Ključno je znati prave omjere boje za korištenje kako biste dobili najbolji ukupni rezultat.'

Dakle u domu je najbolje osloniti se na tri boje u navedenom omjeru jer ćete tako izbjeći dojam vizualne prenatrpanosti, a ako vam se i to čini previše, alternativa su dvije boje u omjeru 80-20. U tom slučaju jedna je dominantna, a druga akcentna.

Isto tako, postoji alternativa za one koji se ne žele ograničiti na samo tri boje u domu. U tom slučaju možete tematski uređivati prostorije u ovom omjeru ili koristiti više nijansi svake odabrane boje, čime ćete na najelegantniji način unijeti živost u interijer.

Kako odabrati paletu boja?

'Paleta boja personalizira dom i čini ga stilski besprijekornim', ističe dizajner interijera Jamie Rae Walker pa navodi nekoliko savjeta kako se odlučiti za paletu prema vlastitom guštu.

'Za početak, navedite svoju omiljenu boju. Naprimjer, ako je vaša omiljena boja plavozelena, njeno korištenje u jačoj nijansi za donje ormariće u kuhinji moglo bi vam dati energiju za jutro, a druga nijansa plavozelene, koja se koristi u uzorku tapeta za kupaonicu, mogla bi biti vrlo umirujuća', kaže stručnjak i nastavlja:

'Dobar je plan prvo razmisliti o tome kako biste se željeli osjećati u prostoru prije nego što odaberete paletu boja. Zatim proučite sadašnji interijer i vidite s čime možete dalje raditi - morate li mijenjati boju zidova i većih komada namještaja ili to može ostati kao dominantna boja? Na taj način možete puno uštedjeti.'

Puno vam može pomoći i kotač boja, na kojem one nijanse što se nalaze na suprotnom kraju čine komplementarne boje. Primjerice, crvena i zelena ili žuta i ljubičasta osigurat će vam funkcionalan i živahan kontrast koji u trenu podiže neutralni interijer.

'Svakako uzmite u obzir veličinu prostorije te rasvjetu i prozore kako biste bili sigurni da nećete izabrati boje koje će prostor učiniti manjim. Općenito, toplije boje poput crvene, narančaste i žute mogu stvoriti iluziju da su zidovi bliže, što rezultira intimnijim prostorom. S druge strane, hladnije boje poput plave, zelene i ljubičaste mogu stvoriti dojam zidova koji se povlače, čineći da soba izgleda većom i otvorenijom. Također, ako spavaća soba nema puno svjetla, stavite svjetliju posteljinu u bijeloj i ružičastoj boji kako biste osvježili prostor', zaključuje dizajner Walker.