očaravajuća BILJKA

Ovaj grm s razlogom je neizostavan ukras mnogih vrtova: Njegov opojan miris kao i raskošni cvjetni buketi nadaleko su poznati

24.05.2021 u 13:14

Bionic
Reading

Intenzivnog mirisa i lijepih cvjetova, koji mogu varirati od ljubičaste pa sve do bijele boje, grmovi jorgovana idealan su dodatak vrtovima i dvorištima te često predstavljaju živu ogradu za zaštitu od znatiželjnih pogleda. Kreću se od patuljastih sorti visokih nešto više od dva metra do većih vrsta koje mogu doseći visinu i do devet metara

Danas znamo za 12 vrsta ovih cvjetajućih drvenastih biljki iz obitelji maslina koje se najviše uzgajaju na područjima s umjereno toplom klimom.

Gotovo sve cvjetajuće drvenaste vrste izuzetno su izdržljive i dugovječne, a zahtijevaju vrlo malo održavanja. Jorgovan obično cvate u proljeće iako vrijeme može varirati, ovisno o vrsti i sorti. Najbolje će uspijevati na plodnom i humusom bogatom tlu, a obične vrste preferiraju ilovasta i pomalo vlažna tla.

Za jako cvjetanje jorgovanu je potrebno puno sunca, stoga ga je u vrtu potrebno posaditi na mjesto na kojem će ga dobivati u izdašnim količinama.

  • +12
Jorgovan Izvor: Profimedia / Autor: Olga Burtseva / Alamy / Alamy / Profimedia

Obična vrsta jorgovana čini lijepu prirodnu živicu, ali ne očekujte rezultate preko noći. U početku raste sporo i potrebno mu je čak pet do sedam godina da bi se formirao i počeo cvjetati.

Proljeće ili jesen najbolje je vrijeme za sadnju sadnica jorgovana. Postavite ga s korijenima raširenim okomito u zemlju i napravite dovoljno duboku i široku rupu. Ako sadite više od jednog grma jorgovana, razdvojite ih najmanje 1,5 metara kako biste spriječili prenapučenost, čak i ako ih planirate koristiti kao živicu za privatnost.

Njega jorgovana

Jorgovan zahtijeva minimalno obrezivanje, što je najbolje obaviti odmah nakon cvatnje. Budite pažljivi tijekom sezone mirovanja, jer rezidba tijekom tog razdoblja uklanja nakupine cvjetnih pupova koji se razvijaju na vrhovima grana. Međutim potrebno je ukloniti mrtve ili oštećene grane, slabe stabljike i mlade izdanke tijekom mirovanja. Kako bi se potaknulo cvjetanje sljedeće godine, cvjetove je potrebno uklanjati odmah nakon što uvenu.

Stari grm jorgovana pomlađuje se većim orezivanjem, što će rezultirati jednom godinom bez cvjetanja, ali će sljedeće godine grm cvjetati više i bujnije.

Opojni miris jorgovana mnogima je jedan od omiljenih, a parfemi s ovom cvjetnom notom kao da kriju posebnu čaroliju. Autentična nota jorgovana daje klasičan, ženstven i cvjetni miris, a u aromaterapiji se koristi za postizanje emocionalne i duhovne ravnoteže te za liječenje potištenosti. Neki od najpoznatijih parfem kriju notu ovog raskošnog cvijeta.