malo truda za puno uživanja

Omiljeni ukras brojnih vrtova: Relativno je nezahtjevan, prekrasnog izgleda, a još ljepšeg mirisa

18.05.2021 u 13:06

Bionic
Reading

Najčešće uzgajan na otvorenom, kao vanjska biljka, jasmin je jedan od najljepših vrtnih ukrasa, a zahvaljujući svom posebnom, intenzivnom cvjetnom mirisu upotrebljava se i za proizvodnju biljnih čajeva i mirisa. Iako izgledom nježan, jasmin odlično odolijeva suncu i osigurava prijeko potreban hlad za vrijeme ljetnih mjeseci. Relativno nezahtjevan, prekrasnog izgleda, a još ljepšeg mirisa jasmin je nesumnjivo jedan od omiljenih ukrasa brojnih vrtova

Prekrasan jasmin izvor je predivnog i opojnog mirisa koji ispunjava tople ljetne dane i noći. Upravo je jasmin jedan od najčešće korištenih mirisa u parfemima, a ova biljka ima čak i ljekovita svojstva. Jasmin najčešće raste u obliku penjačice, poput vinove loze, no može biti uzgajan i kao grm. Pretežno raste u područjima tropske i subtropske klime, premda uz adekvatnu njegu može uspijevati u zoni umjerene klime.

Bolje se razvija ako mu korijeni nisu sputani i ima više prostora za rast. Stoga, ako želite uživati u punoj ljepoti ove mirisne biljke, nemojte je saditi u korita jer iz jasmina koji raste na otvorenom vrlo brzo može nastati prekrasna pergola koja nudi hlad i u ljetnim mjesecima.

Zaštita od niskih temperatura jedan je od najvažnijih aspekata njege ove biljke, a uzgoj jasmina u obliku vinove loze kreirat će predivan mirisni štit nad sjenicama, terasama ali i ogradama. Osim predivnim mirisom, jasmin vrt krasi doista dojmljivim cvjetićima zvjezdastog oblika u bijeloj boji, ali i nijansama ružičaste, žute ili pak boje bjelokosti, a može cvjetati ljeti ili zimi.

Uzgoj jasmina

Baš kao što su cvjetići jasmina delikatni, tako i njega ove biljke može zahtijevati malo više truda, no rezultat će sigurno će opravdati uloženo. Nisu sve vrste jasmina mirisne, no najčešće i najizdržljivije sorte proizvode slatki, opojni miris. Obični jasmin raste poput vinove loze ma veće sjajne zelene listove za razliku od kraljevskog jasmina. Obje sorte uspješno rastu na području umjerene klime, pod uvjetom da su zasađeni u zaštićenom prostoru. Sorte jasmina doista su brojne, ima ih više od 200, a jedna od pogodnih za naše područje je i arapski jasmin, mali grm kojeg krasi zimzeleno lišće. Koji god zasadili, nesumnjivo ćete svom vrtu dati upečatljiv vizualni i mirisni ukras.

Savjeti uza uzgoj jasmina

Za sadnju jasmina odaberite toplo, zaštićeno mjesto. Jasmin će odlično uspijevati na vlažnom, ali dobro dreniranom tlu na punom suncu, uz čvrstu potporu poput rešetke ili žice. Sorte jasmina koje rastu poput vinove loze zahtijevat ću i dobru potpornu strukturu jer mogu doseći i 4,5 metra. Sve vrste jasmina preferiraju sunčana ili blago sjenovita mjesta s dobro dreniranom i umjereno plodnom zemljom.

Prilikom sadnje biljku stavite u zemlju na istu razinu na kojoj je bila i u lončanici. Također je dobro znati kako se većina biljaka jasmina cijepi se (kalemi) na uobičajene podloge jasmina zbog njihove vrhunske otpornosti. Jasmin treba obrezati odmah nakon što procvjeta kako bi mu omogućili sljedeću cvatnju, cvjetove jasmina koji se nalaze u tlu treba zalijevati jednom tjedno.

Briga o jasminu

Briga o ovoj biljci nije teška niti komplicirana, no zahtijeva malo više angažmana. Rast grans jasmina potrebno je usmjeriti još dok su vrlo mlade, a za to možete koristiti biljne trake ili mlade grane jednostavno provući kroz rešetke koja im daje potporu. Tlo je potrebno nahraniti u proljeće, netom prije jasmin počne rasti. Ljeti ga hranite gnojivom s visokim udjelom kalijevih kiselina, a u jesen malčirajte dobro istrulim gnojivom ili humusom. U drugoj godini svakako odrubite vrhove kako biste pospješili grananje koje će potpornu rešetku ispuniti grmolikim rastom. Jasmin u obliku vinove loze privlači nametnike poput crvenih paukova protiv kojih se može boriti hortikulturnim uljem ili uljem neema.

Njega jasmina u unutarnjem prostoru

Patuljaste sorte jasmina izvrsne su sobne biljke, a za rast im je potrebna ravnomjerna vlaga i sunčano mjesto. Jasmin iz vanjskog vrta također se može unijeti unutra, a u tom slučaju visinu valja kontrolirat redovitim orezivanjem. Ako odlučite jasmin uzgajati u lončanici, tada je znatno ograničena dostupnost hranjivim tvarima te je potrebna gnojidba dva puta godišnje. Posebnu pažnju obratite na nametnike i vode u na dnu posude jer mogu prouzročiti mrlje na listovima.