NIJE ZAHTJEVNO

Zeleni travnjaci postaju prošlost, a ova neodoljiva alternativa lako se održava i izgleda fantastično

04.04.2024 u 10:33

Bionic
Reading

Travnjak s poljskim ili puzajućim timijanom odlična je alternativa tradicionalnoj travi jer zahtijeva vrlo malo održavanja i nije težak za uzgoj

Poljski ili puzajući timijan (Thymus serpyllum), poznat i pod nazivom majčina dušica, vrisak, divlji bosiljak, vreskovina ili tamjanika, grmolika je biljka visoka oko 30 centimetara koja se može uzgajati umjesto tradicionalnog travnjaka.

Članica obitelji metvice, ova biljka je vrlo otporna i treba je saditi tijekom proljeća jer joj niske temperature olakšavaju da se ustali. Osim što se koristi kao alternativa za travnjak, majčina dušica često se uzgaja kao ukrasna biljka u vrtu ili u zatvorenim prostorima.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Majčina dušica je nisko rastuća trajnica porijeklom iz sjeverne Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. 'Puzeći oblik stvara lijepu prostirku od lišća koja se može koristiti umjesto travnjaka. Privlači oprašivače bujnom prostirkom atraktivnih i mirisnih cvjetova, a proizvodi divne male cjevaste ružičaste i ljubičaste cvjetove od lipnja do početka rujna. Oni su nevjerojatno brojni i tvore gustu podlogu boja', objašnjava Damon Abdi iz istraživačke postaje Hammond pri poljoprivrednom centru Državnog sveučilišta Louisiana.

Prednosti poljskog timijana

Jedna od najvećih prednosti ove biljke je to što joj nije potrebno održavanje. Osim što je otporna na sušu, ne zahtijeva košenje i potrebno joj je samo lagano orezivanje kako bi se održao njen prepoznatljiv izgled. Vrlo je otporna na jelene i zečeve, kao i na određene štetnike i bolesti koje često napadaju druge biljke. 'U estetskom smislu, poljski timijan je fantastičan način za popunjavanje malih praznina, kao što je prostor između popločanih kamenih ploča na stazi', kaže Abdi.

Kako ga posaditi

Najbolje vrijeme za sadnju puzajućeg timijana je od ranog proljeća do ranog ljeta, kada su uvjeti pogodni da se biljke ukorijene i etabliraju, objašnjava Andrew Bunting, potpredsjednik za hortikulturu u Hortikulturnom društvu Pennsylvanije.

Možete ga nabaviti u rasadniku te saditi sadnice na razdaljini između 15 i 20 centimetara. U prvoj godini poljski timijan raste sporo, ali otprilike nakon tri godine rasta doseže širinu od 15 pa do 45 centimetara.

Iako zahtijeva minimalno održavanje nakon što se primi, evo o čemu trebate voditi računa:

Svjetlo

Poljski timijan trebao bi biti najmanje šest sati na suncu. Ako ga posadite na mjestu koje nema dovoljno svjetla, mogao bi biti osjetljiviji na štetnike i bolesti.

Tlo

Ova biljka može tolerirati siromašna tla, uključujući ona pjeskovita, šljunčana i kamenita. Unatoč svojoj otpornosti, poljski timijan najbolje uspijeva na neutralnom do blago alkalnom tlu.

Voda

Ova je biljka otporna na sušu te preferira suho do srednje vlažno tlo. Održavajte ga lagano vlažnim dok se poljski timijan ne primi, a zatim smanjite učestalost zalijevanja. Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena.

Gnojivo

Poljski timijan nije potrebno gnojiti jer dobro raste u gotovo svim vrstama tla. U zemlji s posebno niskom razinom hranjivih tvari malo uravnoteženog gnojiva može biti od koristi. Unošenje komposta ili organske tvari u tlo može pomoći u poboljšanju drenaže i dati važne hranjive tvari.

Temperatura

Poljski timijan ne voli vlažne uvjete te preferira područja s dobrim protokom zraka. 'Iako je tolerantan na sušu, pripazite kada temperature postanu visoke jer se može previše osušiti', kaže Abdi.

Kako ga razmnožiti

Najlakši način za razmnožavanje poljskog timijana je reznicama stabljike. Za dva do tri tjedna razvit će se korijenje pa se biljke mogu presaditi u male posude. Prvo oštrim škarama za rezidbu ili škarama odrežite stabljiku, zatim uklonite donje listove. Stavite reznice stabljike u malu posudu s dobro dreniranom zemljom i lagano zalijte tlo.

Orezivanje

Ovu biljku treba orezati da bi se spriječilo prekomjerno izrastanje i smanjilo drvenastost stabljika. Orežite je u proljeće kako biste omogućili novi rast prije cvjetanja. 'S vremenom biljka počinje gubiti snagu i privlačnost, stoga rezidba za pomlađivanje može udahnuti novi život poljskom timijanu', savjetuje Abdi.

Uobičajeni problemi s puzavim timijanom

Nećete naići na mnogo problema kada se brinete za puzavu majčinu dušicu, ali postoji nekoliko stvari na koje morate obratiti pozornost.

Štetnici

Ponekad se na ovoj biljci mogu pojaviti lisne uši, paukove grinje i bijele mušice. 'Ovi će nametnici vjerojatno doći kada su biljke pod stresom zbog slabo dreniranog tla, previše vlage, nedovoljno sunca ili je vlažnost zraka previsoka', kaže Bunting.

Bolesti

Poljski timijan je relativno otporan na bolesti, ali trulež korijena može biti čest problem. 'Može doći do truleži korijena kada se pretjerano zalije ili sadi na slabo dreniranim područjima', kaže Abdi.

Savjet za kraj:

Jedna od najvećih mana ove biljke kao alternative za travnjak je to što ne podnosi gust promet. 'Ova se biljka može koristiti kao vizualna zamjena za travnjak, ali ne može izdržati uobičajen promet poput njega', kaže Bunting.