PROMO

Mirakul & Shark, hrvatski izlet u svijet morskih jurilica

Bionic
Reading

Uvijek smo nekako ponosni kada neki domaći proizvod ima prizvuk svjetski… Pogotovo kada je riječ o primjeni vrhunske tehnologije jer uvijek imamo predodžbu da nismo dovoljno kvalificirani za takve poduzetničke pothvate. Ponosni smo i na naše more, a spoj tehnologije i mora svakako su brodovi, odnosno brodice.

Hrvatska ima tradiciju proizvodnje manjih brodica, ali znatno je manji broj poduzetnika koji se odlučuju za proizvodnju motornih jahti. Uvijek postoji 'borba' između jedriličara i ljubitelja motornih jahti oko predodžbe kako izgleda pravi doživljaj mora. Pobjednika zapravo u tom duelu nema, jer i jedni i drugi uživaju u blagodatima morskog plavetnila.

Sigurno je tehnološki teže proizvesti motornu jahtu, uostalom to već potvrđuje i sama cijena motornih jahti u odnosu na jedrilice jednake veličine. Vjerojatno upravo zbog toga nema puno domaćih poduzetnika koji ulaze u priču proizvodnje jahti.

Među tim rijetkima tvrtka je 'Grginić jahte' koja već dugi niz godina izrađuje luksuzne motorne jahte pod brendom Mirakul, a koje su već postale uobičajena pojava na našem moru. Trenutačno najveći model u njihovoj ponudi je Mirakul 40. Riječ je o sportskom brodu namijenjenom nautičarima koji traže udobnost, kvalitetu i vrhunske performanse. Trup nudi upečatljiv dizajn agresivnog sportskog izgleda. Mirakul 40 je prostran, funkcionalan i luksuzan brod, vjerojatno san većine nautičara.

Test plovila u kornatskom akvatoriju

Tvrtka 'Grginić jahte' također upravlja bogatom čarter flotom koja je smještena  u marini u Biogradu na moru, gdje se mogu unajmiti svi dostupni modeli čamaca iz proizvodnje. Upravo ova politika omogućuje svakom potencijalnom kupcu da prije kupnje isproba plovila iz ponude i to u jednom od najljepših europskih akvatorija - Kornatima.

Vrhunski luksuz prisutan je u tri udobne kabine, prostranom dnevnom boravku, kuhinji i kupaonici s tušem i WC-om. Prostrani kokpit opremljen je stolom koji se može spustiti kako bi se stvorila dva dodatna kreveta za veću prostranost, a u kokpitu plovilo ima i garažu za manji pomoćni čamac, kao i vanjski bar za konzumiranje pića.

Kvaliteta izrade ostaje impresivna i beskompromisna. Kada nešto ne funkcionira na automobilu, parkirate sa strane i pričekate pomoć, ali osjećaj da nešto ne funkcionira na moru nije baš nešto za poželjeti. I stoga motorne jahte moraju biti savršeno kvalitetne kako bi se, uz ostalo, i svojom pouzdanošću probile na tržištu.

Manji Mirakul 30 pokazao se kao vodeći u klasi plovila za višednevna obiteljska krstarenja, sport i rekreaciju, kao i za charter usluge. Izvorni dizajn i dalje vrijedi na današnjem tržištu, s istaknutom kvalitetom izrade i pažnjom prema detaljima.

Grginić Izvor: Grginić / Autor: Promo

Ispod palube je raspored s dvije kabine, svaka s dvostrukim ležajevima. Kuhinja se nalazi na krmi gdje je lako dostupna iz kokpita. U unutrašnjosti plovila klizni panel osigurava privatnost u pramčanoj kabini. Još jedna velika prednost ovog modela je iznimno bogata standardna oprema koja je uključena u početnu cijenu, tako da kupac nema naknadnih neugodnih iznenađenja. Dio standardne opreme je i unutarnji dizelski motor snage od 270 KS.

Uvijek je važno osluškivati potrebe tržišta. Tako su i 'Grginić jahte' posljednjih godina proširile svoju proizvodnju uključivanjem visokoučinkovitih gumenjaka brenda Shark.

Mirakul širom svijeta

Motorne jahte Mirakul prepoznate su u svijetu nautike kao kvalitetna plovila sa standardno ugrađenim dizel motorima. Stalnim radom tvrtka se proširila na tržišta diljem zemalja EU, pa i šire, u zemlje kao što su, na primjer, Kolumbija i Dubai.

Tvrtka ima i distributere vlastitih plovila u Danskoj, Poljskoj, Švicarskoj i još nekim državama zbog kvalitetnije prezentacije proizvoda potencijalnim kupcima.

Shark 38 i Shark 23 iznimno su sposobna plovila s performansama koje odgovaraju samom nazivu 'gume' - morski pas. Shark 38 je gumenjak duljine 11 metara koji se nudi u raznim konfiguracijama. Postoji i kabinska verzija koja se može konfigurirati kao osobno plovilo za višednevna krstarenja. Model Shark 38 Cabin, gumenjak s tvrdim krovom, sadrži sve što vlasniku treba - riječ je o brzom i luksuznom brodu za razonodu. Tu je kabina s dva ležaja, WC i tuš, stol za blagovanje, praktični bimini, bar u kokpitu s hladnjakom, sudoperom, tušem na krmi, električ- no vitlo, hardtop s ugrađenim LED televizorom, napredni audio sustav, tikovina u kokpitu palube, kao i ostali bogati dodaci koji su individualni na zahtjev kupaca.

U ponudi je i open verzija koja se može koristiti kao brod za brze VIP transfere i izlete, dok ih mnogi klijenti konfiguriraju kao tendere za velike motorne jahte.

Mirakul luksuz i na otoku Viru

Tvrtka 'Grginić jahte' misli i na one koji nisu ljubitelji brodova. Tako za one koji vole imati noge na čvrstom tlu nudi iznajmljivanje smještaja u Villi Mirakul  i odmaralištu Resort Mirakul. Riječ je o tri vile sa luksuznim apartmanima i bazenom na sve popularnijem otoku Viru.