na airbnb-u

Hrvatski gradovi u top 5 u Europi: Dubrovnik je među najpovoljnijima

14.03.2024 u 14:02

Bionic
Reading

Airbnb, platforma za najam apartmana i turističkih doživljaja, napravila je istraživanje iznosa naknada koje ugostitelji naplaćuju diljem svijeta

Ako ste ikada rezervirali smještaj putem popularnog servisa Airbnb, dobro vam je poznato da se na prikazanu cijenu noćenja prilikom rezervacije obračunavaju razne dodatne takse, čime ukupan iznos nerijetko vrtoglavo naraste.

Naknada za čišćenje najčešće se plaća za smještaj dulji od pet dana, no nije neuobičajeno platiti punu cijenu i ako ste odsjeli tek jednu noć.

Ugostitelji imaju i razne mogućnosti dodatne naplate, poput onih za dodatne goste ili ljubimce, čija se cijena unaprijed određuje, baš kao i ona za usluge čišćenja. Iako najčešće iznosi manje od 10% te je koristi tek oko 45% ugostitelja, u pojedinim gradovima naknade dostižu ogromne iznose.

No, među njima nisu Zagreb i Dubrovnik, dva hrvatska grada koja su se našla u top 5 destinacija s najpovoljnijim dodatnim naknadama.

I dok ćete u, primjerice, Detroitu platiti čak 33,99% ukupnog iznosa samo za razne naknade, turisti će u hrvatskoj prijestolnici izdvojiti tek 15,46%, a u Dubrovniku neznatno više - 16,16% od ukupnog iznosa računa.

Na samom vrhu ljestvice najpovoljnijih gradova Europe, barem kada je o naknadama riječ, nalazi se Santorini (9,99%) te još dva grčka bisera - Kreta i Mykonos.

Europski gradovi s daleko najvećim naknadama za čišćenje i slične usluge, kada je riječ o petodnevnom boravku, su Cannes (25,33%), Ibiza, Palma, Mallorca i Monaco.