sjajno i blistavo

Konačno se riješite upornih mrlja i vidljivih tragova: Učinkoviti trikovi za čišćenje ogledala

17.02.2022 u 11:20

Bionic
Reading

Ogledalo je jedan od onih predmeta kojega osim funkcionalnosti odlikuje i snažan dekorativan učinak. Reflektirajući svjetlost prostoriju osvjetljava i čini vizualno većom. I dok postoji doista šarolik izbor oblika, veličina i ukrasnih okvira koji se lako mogu uklopiti u različite stilove uređenja, ono što svakako želite izbjeći su – loše očišćena ogledala

Prljavo ogledalo ili ono kod kojega ostaju tragovi čak i nakon čišćenja daleko je od privlačnog ukrasa u domu. Srećom, u tren oka možete imati sjajna ogledala i čiste ukrasne okvire uz samo nekoliko alata i proizvoda koje vjerojatno imate pri ruci.

Koliko često je potrebno čistiti ogledala

Ogledala u kupaonici često trebaju svakodnevno čišćenje kako bi bila čista od vode, paste za zube i prskanja kozmetičkih proizvoda. Ukrasna ogledala treba jednom tjedno obrisati krpom koja ne ostavlja dlačice i temeljito čistiti barem jednom mjesečno kako bi se uklonile nečistoće koje se talože na površini. Ogledala u vozilima treba čistiti barem dvaput mjesečno radi veće vidljivosti.

Potrebna oprema za čišćenje ogledala

Oprema:

  • Boca s raspršivačem
  • Krpe od mikrovlakana
  • Mekana četka, poput one za bojenje zidova
  • Praško od mikrovlakna
  • Čvrsta stepenica

Sastojci:

  • Destilirani bijeli ocat
  • Sredstvo za čišćenje stakla (opcionalno)
  • Izopropil alkohola za čišćenje
  • Vata ili kozmetički jastučići

Upute:

Prvo pripremite sredstvo za čišćenje: u boci s raspršivačem pomiješajte ocat i hladnu vodu u jednakom omjeru

Uklanjanje tvrdokornih naslaga. Prije nego što obavite cjelokupno čišćenje ogledala, potrebno je ukloniti osušene ostatke poput paste za zube i prskanja s kozmetičkih proizvoda. Navlažite vatu ili pamučni kozmetički jastučić s malo izopropilnog alkohola. Nježno istrljajte ostatke kako biste ih otopili i obrišite. Alkohol je vrlo učinkovit u uklanjanju ostataka laka za kosu sa stakla. Ako svaki tjedan odvojite nekoliko minuta za vidljivih nečistoća, cjelokupno tjedno čišćenje bit će puno lakše i brže.

Počnite od vrha. Bilo da koristite komercijalno sredstvo za čišćenje stakla ili mješavinu octa i vode, uvijek počnite čistiti od vrhu ogledala. Ako je ogledalo smješteno visoko, poslužite se stabilnom i čvrstom stepenicom. Na ogledalo poprskajte laganu maglicu sredstva za čišćenje po vrhu ogledala. Na taj ćete način uhvatiti sve kapljice koje klize niz ogledalo. Za brisanje ogledala koristite krpu od mikrovlakana koja ne ostavlja dlačice. Po potrebi poprskajte još jednom i obrišite.

Savjet: krpu od mikrovlakana presavijete na četvrtine. Tako ćete imat nekoliko čistih strana za čišćenje.

Provjerite jesu li ostali tragovi. Ako niste upotrijebili previše otopine za čišćenje, ogledalo bi trebalo biti suho do završetka čišćenja. Zakoračite u stranu i provjerite ima li na kraju kakvih linija i tragova. Ako uočite mrlje, upotrijebite čistu, suhu krpu od mikrovlakana kako biste zrcalu dali završni sjaj.

Kako očistiti ukrasne okvire ogledala

Čišćenje okvira oko ogledala može biti malo teže od čišćenja samog stakla. Mnogi okviri, posebno starinsko pozlaćeno drvo, mogu se oštetiti kiselom iz sredstava za čišćenje.

Izbjegavajte prekomjerno raspršivanje. Budući da kisela sredstva za čišćenje mogu oštetiti drvo i dio metala, važno je spriječiti prekomjerno prskanje po površini okvira. Umjesto da raspršite maglicu sredstva za čišćenje izravno na ogledalo, poprskajte ga na krpu od mikrovlakana.

Čistite od vrha. Počnite od vrha ogledala i očistite krpom od mikrovlakana na koju ste nanijeli sredstvo za čišćenje. Pazite na kutove kako biste bili sigurni da su obrisani.

Uklonite prašinu s okvira. Koristeći suhu krpu od mikrovlakana ili praško pažljivo obrišite prašinu s okvira. Ako ne možete doći do vrha okvira, upotrijebite čvrstu stepenicu. Nova, mekana četka za bojenje zidova posebno je korisna za brisanje prašine s izrezbarenih okvira.

Provjerite ima li mrlja na okviru. Provjerite jesu li na okviru ostale mrlja od prskanja sredstva za čišćenje ili neke druge mrlje koje je potrebno ukloniti. Ako uočite područje koje treba očistiti, nemojte koristiti kemikalije ili abrazivna sredstva za čišćenje. Umočite krpu od mikrovlakana u običnu vodu. Ocijedite i nježno obrišite.

Provjerite ima li zaostalih tragova. Kada završite s brisanjem prašine s okvira, zakoračite u stranu i provjerite ima li na zrcalu tragova. Ako vidite kakve ostatke koji se zadržavaju u kutovima, upotrijebite suhu krpu od mikrovlakana kako biste zrcalo završno ispolirali.