evolucija stila

Kolindina haljina u kojoj izgleda bolje no ikada već je viđena, baš kao i jedan detalj

23.12.2023 u 07:59

  • +11

Kolinda Grabar-Kitarović

Izvor: Profimedia / Autor: BLONDET ELIOT/ABACA / ABACA PRESS / BALKIS PRESS/ABACA / ABACA PRESS / HO / AFP / PROFIMEDIA

Bionic
Reading

Kada je riječ u službenim događanjima, Kolinda Grabar-Kitarović redom bira eleganciju i klasiku. Modni izričaj bivše predsjednice s godinama se mijenjao i evoluirao, a Kolinda je na dodjelu nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) stigla u jednoj od najboljih haljina do sada. No, jedne stvari se nikada ne odriče

Jubilarni 30. put Hrvatski olimpijski odbor priredio je završnu godišnju svečanost - Veliki dan hrvatskog sporta, s dodjelom nagrada najuspješnijim sportašicama, sportašima i trenerima u godini na izmaku te zaslužnim sportskim dužnosnicima za životno djelo. A za to svečano događanje bivša predsjednica odabrala je jednako svečan stajling.

Izbor je pao na haljinu midi duljine dugih rukava, asimetrično rezanih slojevitih prijelaza, a mnogi su se odmah složili – Kolinda Grabar-Kitarović izgleda bolje no ikada, a ovaj izbor haljine dodatno je naglasio njezinu nikad vitkiju figuru.

A ta haljina tako joj je dobro stajala da ju je odjenula dva puta zaredom. Naime, desetak dana prije dodjele nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora Kolinda je prisustvovala Doha Forumu u Kataru i nosila istu tu haljinu.

No, ono što je Kolindinu haljinu učinilo još upečatljivijom bio je izbor boje koji nije bio slučajan. Kolinda je blistala u haljini kraljevsko plave nijanse, njezinoj daleko omiljenoj boji koju redovito bira za posebna i važna događanja. Po pitanju haljina Kolinda je oduvijek voljela tu nijansu kraljevski plave boje, a kada je riječ o odijelima i sakoima tu je izbor, ipak, najčešće padao na tamne ili svijetle nijanse plave.

A upravo se plava boja, po pitanju mode, smatra jednom od boja s najsnažnijom poruku. Naime, nju najčešće bira i britanska kraljevska obitelj, jedna od najmoćnijih obitelji na svijetu. Tako se upravo plava boja dugo povezivala upravo s kraljevskom obitelji, a predstavlja autoritet, povjerenje i pouzdanje. Sama Kate Middleton posebno često bira tu nijansu, počevši od dana kada su ona i princ William obznanili zaruke, a plava je izbor i za obiteljske portrete kraljevske obitelji.

Osnovna teorija boja sugerira da plava predstavlja smirenost i odgovornost. A za javne službenike, koji odgajaju buduće javne službenike, u ovom slučaju Kate Middleton i princa Williama, takva je projekcija bez sumnje privlačna. Tu je i činjenica da je plava boja dio Union Jacka, odnosno britanske zastave, pa njeno nošenje također suptilno ukazuje na osjećaj patriotizma.

Što se tiče Kolindinog modnog izričaja, bivša predsjednica je na početcima karijere, ali i za vrijeme predsjedničkog mandata, birala uglavnom haljine strogih linija i klasičnog kroja. No, kako joj se karijera razvijala i mijenjala putanje, tako se i Kolindin stil razvijao. Danas su stroge haljine iza nje, a Kolinda izgleda bolje no ikada. Ipak, bivša predsjednica jedne stvari se ne odriče, plave boje koja je i dalje izbor broj jedan kada su u pitanju važni događaji na kojima su brojni pogledi usmjereni u njezinom smjeru.

  • +4
Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL