nije slučajno

Kate Middleton, princ William i djeca izgledaju besprijekorno, ali zašto su gotovo uvijek u plavom?

07.09.2023 u 21:40

Bionic
Reading

Kraljevska obitelj i svaki njihov potez prate se pod povećalom, a oni jako dobro znaju da pažnju valja obratiti na baš svaki detalj. Svaki stajling, haljina i košulja za javne izlaske pomno su birani, a teško je ne primijetiti to da je princu Williamu, Kate Middleton i njihovoj djeci plava boja jedan od najčešćih izbora

Božićne čestitke princa Williama i Kate Middleton uvijek su savršene, ali one za Božić 2022. baš su se isticale. Fotografija prikazuje britansku kraljevsku obitelj i njihovo troje male djece - princa Georgea, princezu Charlotte i princa Louisa - kako se šeću seoskom uličicom redom odjeveni u nijanse plave boje. Boja Williamove košulje savršeno je odgovarala Georgeovim kratkim hlačama, ujedno i tenisicama princeze Charlotte. Nimalo slučajna koordinacija boja bila je očita: oni su složna i vrlo bliska obitelj.

Kasnije te godine princ i princeza od Walesa objavili su fotografiju da bi obilježili peti rođendan princa Louisa. On je na njoj nosio pulover Fair Isle boje borovnice te nije skrivao radostan izraz lica dok ga je mama gurala u tačkama.

Nekoliko tjedana kasnije, kad je princeza Charlotte navršila osam godina, ponosni kraljevski roditelji podijelili su fotografiju svoje kćeri u bijeloj haljini prošaranoj plavim cvjetićima, a nakon toga još jednu na kojoj djevojčica pozira u travi odjevena u plavo-bijeli pulover.

A za uspomenu na 10. rođendan princ George je pozirao u Windsoru u kariranoj plavo-bijeloj košulji. U kratkom vremenskom razdoblju bilo je tu jako puno plave boje.

Ipak, kada se baci pogled na javne fotografije kraljevske obitelji, jasno je da se njihov afinitet prema toj određenoj nijansi proteže i dalje od tih šest mjeseci: 2021., naprimjer, troje djece nosilo je plavo za svoje godišnje rođendanske portrete, a George i Charlotte opet su to učinili 2022., dok je Louis nosio sivi džemper sa žutom, crvenom i plavom zvijezdom. Godine 2020. cijela je obitelj nosila plavo za fotografiranje s Davidom Attenboroughom, kao i 2017. za blagdansku čestitku. Zapravo, puno je manji popis događaja za koje nitko u toj obitelji nije obukao nešto plavo.

Nema sumnje, kad je riječ o izboru odjeće, plavo je u Kateinoj i Williamovoj obitelji pravilo, a ne iznimka. Zašto je to tako?

Pripadnici obitelji Wales su majstori optički istaknutih poruka: zbog zabrane isticanja političkih stavova često prenose suptilne poruke svojim izrazima lica ili odjećom. Na Dan sjećanja, naprimjer, svi stavljaju crne i crvene makove. Tijekom posjeta Ukrajinskom kulturnom centru, nedugo nakon ruske invazije, Kate Middleton nosila je boje njihove zastave i tako odaslala suptilnu poruku podrške. Stoga njihova sklonost plavoj boji na obiteljskim fotografijama sigurno nije slučajna.

'Kraljevska obitelj uvijek je svjesna poruke koju šalju odjećom. Velik dio njihove javne uloge je taj da trebaju biti viđeni – kao što je to jednom rekla pokojna kraljica Elizabeta', kaže za Vogue Elizabeth Holmes, autorica bestselera 'HRH: So Many Thoughts on Royal Style'. 'Prije nego što itko sazna čime se bave, koju svrhu podržavaju ili kojem događaju prisustvuju, mi vidimo što nose. Oni to znaju i vrlo pametno koriste', dodaje.

No što ih tako privlači plavoj boji? Osnovna teorija boja sugerira da plava predstavlja smirenost i odgovornost. Za javne službenike, koji odgajaju buduće javne službenike, takva je projekcija bez sumnje privlačna: monarhija je, naposljetku, bazirana na stabilnom kontinuitetu. Zatim, tu je i činjenica da je plava boja dio Union Jacka, odnosno britanske zastave, pa njeno nošenje također suptilno ukazuje na osjećaj patriotizma.

Holmes također ističe da je za Kate Middleton plava boja poput potpisa. 'Mislim da je vrijedno razmotriti njezinu predanost toj boji', kaže ona.

'Za prve službene fotografije, na kojima je prikazana kao buduća kraljevska nevjesta, nosila je živopisnu plavu haljinu na preklop, a ona se slagala sa slavnim zaručničkim prstenom od safira i dijamanta koji je pripadao princezi Diani. Od tada je nosila sve nijanse plave, od nježne i blijede (mogla bi se čak nazvati Pepeljuga plavom) do duboke tamnoplave', zaključuje Holmes.

neki ih ne vole

Kate Middleton u efektnom stajlingu prigrlila hit cipele sezone - obožavane balerinke

Pogledaj galeriju