kraljevsko nasljeđe

Kate Middleton napokon otkrila tajnu o zaručničkom prstenu Lady Di

04.05.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Kate Middleton 2011. godine dobila je zaručnički prsten od princa Williama koji je originalno nosila princeza Diana, a sada je otkrila je li na njemu napravila ikakve promjene

Nakon mnogo godina znatiželje javnosti, Kate Middleton napokon je otkrila sve detalje svog zaručničkog prstena koji je nosila princeza Diana te nosi status najslavnijeg i najintrigantnijeg u povijesti.

Dobila ga je od princa Williama 2011. godine, a on je tada pojasnio njegovu povijest i simboliku:

'Toje zaručnički prsten moje majke pa mi je, očito, vrlo dragocjen, baš kao i Kate. Sasvim je prikladno da ga ona nosi, a to je bio i moj način da moja majka ne propusti moje vjenčanje i činjenicu da ćemo Kate i ja provesti ostatak života zajedno.'

Princeza od Walesa nikad nije komentirala svoj prsten, sve do prošlog tjedna kada je proslavila 12. godišnjicu braka. Tada je otkrila ono što je sve najviše zanimalo - je li na bilo koji način promijenila slavni prsten.

'Potpuno je iste veličine i vrlo je poseban. Ništa nije promijenjeno. Čast mi je što ga mogu nositi.'

Princeza Diana je ovaj zaručnički prsten izabrala s pladnja s dijamantnim i safirnim nakitom koji joj je pokazao kraljevski draguljar Garrard 1981. godine u dvorcu Windsor.

Buduća mladenka, tada 19-godišnjakinja, odabrala je najveći prsten u ponudi: 12-karatni safir iz Šri Lanke okružen s 18 dijamanata i umetnut u zlatnu traku, s cijenom od 28.500 funti.

Kada se nedugo nakon toga pojavila uz princa Charlesa na službenoj objavi zaruka, Diana je nosila haljinu Cojana koju je pronašla u Harrodsu tijekom shoppinga s majkom, a čija je nijansa plave isticala boju kamena ugrađenog na prsten.

Kupnja prstena iz Garrardovog kataloga smatrala se neobičnom u to vrijeme jer je većina kraljevskih zaručničkih prstena povijesno stvorena za tu priliku. Princ Philip je, primjerice, dao napraviti Elizabethin prsten s dijamantima s dijadema koji je pripadao njegovoj majci, princezi Alice od Grčke.

  • +5
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

No, dok se Dianin odabrani model mogao kupiti u javnosti, Garrard kaže da je inspiriran brošem koji je princ Albert kreirao za kraljicu Viktoriju prije njihovog vjenčanja i koji je nosila na dan vjenčanja kao ono 'nešto plavo'.

Upravo ovaj prsten učinio je safirni kamen kao omiljen izbor budućih mladenki tijekom nekoliko generacija, no Diana će kasnije priznati da je imala pomiješane osjećaje o modelu koji je odabrala tog kobnog dana 1981.

Srećom, princeza od Walesa i dalje je, kao prvog dana, u potpunosti zaljubljena i u prsten i u svog supruga, a par je nedavno svoju sreću podijelio zajedničkom fotografijom u Norfolku prilikom proslave svoje 12. godišnjice.