kao kate middleton

Prije nego li smo se snašli omiljena snaha kraljevske obitelji postala je najotmjenija na dvoru

05.04.2024 u 18:15

Bionic
Reading

Vojvotkinja od Edinburgha daleko je jedna od najotmjenijih članica britanskog dvora, a njezine dosljedno usklađene, dobro skrojene i elegantne kombinacije ne dobivaju onoliko komplimenata i pažnje koliko zaslužuju

Zaboravite na 'Vrag nosi Pradu', u 2024. godini verzija te priče mogla bi prije biti nešto više poput Vojvotkinja koja nosi Pradu. No, to nema nikakve veze s preživljavanjem u okruženja šefova iz noćen more već sa Sophie, vojvotkinjom od Edinburgha, koja je skinula prašinu s 10 godina starog Pradinog kaputa kako bi se pridružila kralju i kraljici na uskršnjoj jutarnjoj službi u Windsoru u nedjelju ujutro.

Dizajn inspiriran 1960-ima osvojio joj je mnogo bodova za stil, i to ne samo zbog etikete ušivenu u ovratnik. Naime, ta posebna nijansa Quality Street ljubičaste ponovno se vraća – kao što se može vidjeti na modnim pistama kod Valentina, Ralpha Laurena i Giambattiste Vallija.

  • +3
Vojvotkinja od Edinburgha Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sophie također zaslužuje posebne komplimente jer je iz ormara izvukla sjajan kaput i stilizirala ga na svjež način. Bijela beretka, strukturirani dizajn Jane Taylor, neočekivan je izbor, ali vrlo razigran i pokazuje samopouzdanje i eleganciju kakvu nismo vidjeli u njezinim 30-ima i 40-ima.

Zapravo, sa svojih 59 godina, Sophie je u posljednjem desetljeću doživjela modnu renesansu. Sada izgleda daleko elegantnije i sofisticiranije nego li prije nekoliko desetljeća. Odbacila je bež tajice i staromodne sandale s niskom, četvrtastom petom; pomalo strogu frizuru zamijenila je uglađena kosa do ramena. Ali što je najvažnije, sastavila je garderobu koja joj stvarno pristaje i laska joj.

  • +13
Vojvotkinja od Edinburgha Izvor: Profimedia / Autor: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Vojvotkinja je modernija nego što mnogi misle. Zapravo, pomno promatrajući njezinu garderobu sve je uočljivije kako Sophie po pitanju mode i stilskih kombinacije postaje iznimno dobra, gotovo poput modno nepogrešive Kate Middleton.

A uložen trud po pitanju mode i stila Sophie je dodatno pojačala otkako je postala vojvotkinja od Edinburgha u ožujku 2023. Tako je tijekom prošle godine debitirala je s novim haljinama Erdema, Alexandera McQueena i Emilije Wickstead, odijelom Gabriele Hearst, suknjom Jil Sander i novim kaputom Claire Mischevani. Također je mnogo uložila u Me+Em, omiljeni brend modernih profesionalnih žene diljem svijeta, nevezano za to jesu li kraljevskog porijekla.

Većina tih kupnji odnosila se na velike i značajne modne komade za koje je potrebno dobro znanje i samopouzdanje za kupnju, pa se s razlogom smatra kako se vojvotkinja prilikom obnove garderobe oslanja na savjete stilista. A da je drugačije bilo bi iznenađujuće jer joj je, kao zaposlenoj članici kraljevske obitelji, fotografiranje dio posla, pa je kao i ostali članovi kraljevske obitelji pod pritiskom da za svaki izlazak odabere nepogrešivu modnu kombinaciju.

'Ovdje nema ničeg staromodnog', kaže osobna stilistica Annabel Hodin. 'Promijenila je svoj izgled noseći laskavo krojenu i usklađenu odjeću, a to osnažuje i podiže izgled. Ona gradi mladenačku, ali ipak prikladnu capsule garderobu koja odgovara njezinim proporcijama i životu.'

A to nije moglo doći u boljem trenutku. Obzirom da su i kralj i princeza od Walesa podvrgnuti liječenju od raka, Sophie, zajedno s kraljicom, princezom Anne i vojvodom od Edinburgha, morala je ove godine iskoračiti i istaknuti se puno značajnije nego što se očekivalo.

  • +11
Kraljevska obitelj na uskršnoj misi Izvor: Profimedia / Autor: James Shaw / Shutterstock Editorial / Profimedia,GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia, Doug Peters / PA Images / Profimedia

Iako je njezina garderoba vrhunski luksuzna, iz Sophieinih stilskih kombinacija itekako se može izvući nekoliko korisnih lekcija i pronaći izvor dobre inspiracije, a za to nije nužno potreban dizajnerski budžet ili osobni stilist.

Pronađite siluetu koja vam pristaje

Osim Pradinih kaputa, Sophie se drži punijih suknji do gležnja, koje joj dobro pristaju. Ona uravnotežuje ovu siluetu s remenom ili istaknutim strukom; otkriveni gležanj i cipela s petom čine ostalo.

Također smo je imali priliku vidjeti kako prihvaća različit krojeve u obliku odijela Gabriele Hearst i Max Mare. Ponekad nosi visoke potpetice s hlačama širokih nogavica; za neformalnije angažmane odabrat će uži kroj poput Me+Em, u kombinaciji s čizmama ili tenisicama.

Prekopajte zadnji kraj svog ormara

Naravno, lako je prekopati svoj ormar kada se u njemu kriju Pradini kaputi. To je jednostavno bezvremenski komad, ovratnik stvara učinak dugog vrata, a blago podignuti šavovi u struku i proširena suknja omogućuju lakoću kretanja i uz to ističu noge. No, Sophein Pradin kaput lekcija je o isplativosti ulaganja u dobre i kvalitetne modne komade. Ipak, uvijek je izazov učiniti stari komad aktualnim, a Sophie je to postigla s beretkom Jane Taylor i Prada salonka,a. Korištenje boje slonovače kao naglaska, umjesto crne, je mekša i laskavija verzija za svijetlu kožu.

Nenametljivo preuzmite rizik

Sophie širi modne okvire više nego što većina shvaća. Bila je prva članica kraljevske obitelji koja je nosila kombinezon u Royal Ascotu 2018., prve godine kada je to dopušteno. Uz to, posjeduje vrlo 'nekraljevsku' crnu kožnu haljinu brenda Loewe, a također je odbacila očekivanja da zaposleni članovi kraljevske obitelji nose samo zatvorene cipele.

Investirajte u kvalitetu

To je lakše reći nego učiniti, jer kvaliteta nije jeftina, ali također ne mora uvijek biti skupa. Nakon što utvrdite koji vam brendovi odgovaraju i koja vam veličina najbolje pristaje, možete kupiti Pradu, Emiliju Wickstead i slične rabljene i po nižoj cijeni. To se također odnosi na pristupačnije robne marke: Me+Em, Cefinn, Jigsaw i Sezane, svi su daleko iznad i viša kategorija kada je u pitanju kvaliteta za cijenu. Možete dobiti sjajne popuste na rasprodajama, kao i na Vintedu, Vestiaire Collective i eBayu.

Potražite pomoć

Stilist nudi objektivno mišljenje i može se pobrinuti da izgledate dobro iz svakog kuta – ali to može učiniti i vaša rođakinja ili dobra prijateljica. Kao opće pravilo držite se onoga da nikada ne kupujte ništa što vam ne stoji dobro - pogotovo ne ono zbog čega trebate na dijetu - i upamtite da ako se dvoumite oko kupnje, to vjerojatno onda nije dobra kupovina.

Nemojte zaglaviti s lošom frizurom

Početkom 2000-ih, Sophie je imala kraću frizuru s vrhovima izvijenim prema van te nešto tamnije plave boje u odnosu na onu kakvu danas nosi. Danas ta frizura izgleda prilično zastarjelo. Stoga je Sophie poduzela promjene i po pitanju frizure pa je tako danas njezina kosa duga do ramena, dovoljno duga da djeluje mladoliko, ali ne toliko da izgubi pokretljivost ili da izgleda nezdravo.