TAKO SOČNA I MEKANA

Jednostavan recept koji morate probati: Jako čokoladna torta s bananama koju ćete raditi češće nego što mislite

21.01.2023 u 19:17

Bionic
Reading

Na ovu jako čokoladnu, no ne i previše slatku tortu, nećete izgubiti puno vremena u kuhinji; za pripremu biskvita potrebno je svega 10-ak minuta, a kremasti dio gotov je i za manje od toga. Uz sočan, čokoladni biskvit bez brašna, bogati ganache i prozračni brzinski mousse savršeno se slažu banane - u što ćete se uvjeriti već nakon prvog zalogaja

Potrebni sastojci:

za biskvit

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g tamne čokolade
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • pola vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 4 banane

za ganache

  • 200 g tamne čokolade
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • čajna žlica šećera u prahu (ako koristite čokoladu s preko 70% kakaovca)

za mousse

  • 200 g čokse
  • 300 ml vrhnja za šlag

Priprema

Odvojite bjelanjke i žumanjke te istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Otopite čokoladu na pari. Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok se smjesa ne udvostruči.

Dodajte otopljenu čokoladu i prašak za pecivo i dobro izmiješajte. U smjesu dodajte trećinu snijega od bjelanjaka i dobro izmiješajte da se smjesa sjedini. Dodajte zatim drugu trećinu te špatulom pažljivo promiješajte i na kraju dodajte ostatak snijega.

Smjesu pecite u kalupu (promjer 26 cm) u pećnici zagrijanoj na 170 C oko 25- 30 minuta.

Ganache

Zagrijte vrhnje, a prije nego uzavre dodajte čokoladu i žličicu šećera u prah. Dobro izmiješajte da se sjedini i izlijte po biskvitu. Na ganache poredajte banane prerezane po dužini, koje slažete jednu pored druge.

Mousse

Čokoladu rastopite na pari i kad se malo ohladi dodajte je u istučeno vrhnje za šlag te izmiješajte špatulom da se sjedini smjesa. Mousse nanesite na banane, ohladite i uživajte!