tri najbolja

Cijene kruha lete u nebo, a dobar recept bit će zlata vrijedan: Lako i brzo ispecite slastan domaći kruh

17.01.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Uvođenje eura donio je novi val dizanja cijena, koji nije zaobišao ni jednu od osnovnih namirnica potrošačke košarice. Ionako visoke cijene kruha sada su odletjele u nebo pa pečenje ukusnog, svježeg i finog kruha kod kuće izgleda sve primamljivije

Pojavom pekara i lakom dostupnošću tradicija pečenja kruha kod kuće poprilično je iščezla. Umjesto dizanja kvasca i miješenja tijesta u rano jutro ili navečer prije spavanja većina se, komfora radi, radije odlučivala za kupovinu u obližnjoj trgovini, a sjećanja o domaćem kruhu, onom bakinom, ostala su na pričama.

No dolaskom pandemije i lock downa svjedočili smo popularizaciji pečenja domaćeg kruha, a jedno vrijeme kvasac je bio jedan od najtraženijih artikala. No, povratkom novog normalnog vratili smo se komfornoj kupovini, no po svemu sudeći, ne zadugo. Prošle godine Hrvatska se našla među pet zemalja EU-a u kojima je kruh najviše poskupio, a nakon uvođenja eura uslijedio je novi val dizanja cijena. Pečenjem kruha znatno se može uštedjeti, a ako se odlučite na to, dobro će vam doći i provjeren recept jer namirnice ovih dana nerijetko imaju paprene cijene. Ako se nađete u problemu, dobro će vam doći i savjeti za najčešće pogreške koje činimo prilikom pečenja kruha.

Kruh za početnike u kuhinji

Ovaj jednostavan recept za ukusan kruh od zobenih pahuljica, integralnog brašna i sjemenki bez problema zamijesiti će i najveći početnik u kuhinji. Uz to, ovaj kruh ima brojne prednosti - zdraviji je od bijelog, jako je zasitan te će bez problema potrajat nekoliko dana.

Potrebni sastojci

  • 250 g zobenih pahuljica
  • 4 dcl vode vrele
  • pola svježeg kvasca, žličica meda ili šećera, žličica brašna, 1 dcl tople vode
  • 250 g integralnog brašna
  • mala žlica soli
  • 2 velike žlice sjemenki lana
  • 2 velike žlice mix sjemenki (buča, suncokret, lan, sezam) plus još jedna za posipanje
  • 20 g maslaca

Priprema:

Pomiješajte pola svježeg kvasca, jednu žličicu šećera, jednu žličicu brašna u decilitru tople vode i pustite da se kvasac digne. Za to vrijeme prelijte zobene pahuljice vrelom vodom, dobro izmiješajte i dodajte maslac da se otopi.

Nakon što se kvasac digne dodajte ga u zdjelu sa zobenim pahuljicama kojima ste prethodno dodali integralno brašno, sol i sjemenke. Dobro izmiješajte sastojke. Dobit ćete malo ljepljivu smjesu, no to vas ne treba zabrinjavat.

Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da se digne.

Nakon sat do sat i pol ,lagano premijesite tijesto i prebacite ga u prethodno namašćen i pobrašnjen duguljasti kalup za kolače. Izravnajte smjesu u kalupu i pospite jednom žlicom mješavine sjemenki te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.

Kruhu će trebati oko sat vremena da se ispeče. Nakon što ga izvadite ostavite ga da se ohladi prekrivenog krpom te ga režite tek kad je potpuno hladan da ne bi postao gnjecav.

Kruh će zadržati prirodnu vlažnost, a čuvajte ga u platnenoj krpi do 4-5 dana.

Recept za domaći kruh koji se ne mijesi

Klasičan domaći kruh uvijek je omiljen, a za ovaj ne morate biti iskusan pekar.

Potrebni sastojci:

  • 900 grama glatkog brašna
  • 1/2 žličice suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 700 ml mlake vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u zdjelu za koju imate poklopac, idealno bi bilo ukoliko imate onu namijenjenu baš za dizanje tijesta, i promiješajte kuhačom kako bi se svi suhi sastojci povezali. U nedostatku iste možete i sve umijesiti u plastičnoj ili staklenoj zdjeli i pokriti prozirnom folijom. Ostavite tako da stoji preko noći.

Ujutro radnu površinu lagano pobrašnite i na njega istresite tijesto koje se dobro udvostručilo. Vlažnim rukama rastanjite tijesto u sve strane pa ga preklopite prema sredini - s lijeva i s desna, od gore i od dolje. Pobrašnite ga lagano s gornje strane, prekrijte krpom i ostavite dva sata.

Upalite pećnicu na ventilaciju i na 250 stupnjeva i u nju stavite zdjelu da se grije. Potrebno je imati zdjelu koja ima pripadajući poklopac i koja je prikladna za pećnicu. Kada se ugrije pećnica, kruh primite od ispod i lagano prebacite u zdjelu, pokrijte poklopcem i stavite da se peče pola sata, potom maknite poklopac, smanjite temperaturu na 170 stupnjeva i pecite još nekih 15 do 20 minuta (ovisno o jačini pećnice), dok kruh lijepo ne porumeni.

Izvadite iz pećnice, pošpricajte s vodom u šprici sa svih strana i umotajte u krpu kako bi korica postala savršena.

Kruh iz tavice

Ukoliko nemate strpljenja čekati da se kruh ispeče, postoji nešto brža opcija pripreme kruha u tavi koja bi vam se mogla dopasti.

Potrebni sastojci:

  • 400 g brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 200-220 ml vode
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice šećera

Priprema:

U veliku posudu dodajte brašno, šećer i suhi kvasac te sve promiješajte.

Postepeno dodajte vodu i miješajte tijesto. Na pola procesa posolite. Tijesto možete zamijesiti i ručno, no bit će jednostavnije ako to učinite mikserom.

Formirano tijesto preselite na pobrašnjenu radnu ploču i mijesite ga rukama sa svih strana.

Podvucite rubove tijesta odispod tako da formirate kuglu.

Vratite tijesto u posudu, nauljite ga i poklopite posudu poklopcem te pustite da se diže sat i pol na toplom.

Tijesto zatim izvadite na radnu ploču i ponovno formirajte u kuglu. Pustite ga tako da odstoji 30 minuta.

Tijesto prebacite u tavu koju ste prethodno nauljili i zagrijali. Tijesto spljoštite lagano prstima tako da prekrije dno tave.

Poklopite tavu i pecite tijesto na laganoj vatri oko 15 minuta sa svake strane (okrenite tijesto pomoću nauljenog tanjura).