zdraviji izbori

Iskorijenite loše navike: Ove tri namirnice žene sa savršenim nogama izbjegavaju u širokom luku

19.08.2021 u 07:01

Bionic
Reading

Svakodnevne loše navike koje potiču zadržavanje tekućine već su dobro poznate. Križanje nogu za vrijeme sjedenja, tuširanje vrućom vodom i nošenje preuske odjeće neke su od navika koje je svakako preporučljivo izbjegavati, posebice ako su vam noge sklone naticanju. Međutim postoji još nekoliko jednostavnih trikova i pravila kojih se drže žene s najljepšim nogama

Ljetne vrućine i sjedilački način života pogoršavaju situaciju ako su vam noge sklone naticanju. Kako ne biste izbjegavali nošenje kratkih suknji i hlačica, svakako je preporučljivo na vrijeme se uhvatiti u koštac s neugodnim naticanjem nogu, ali se i poslužiti svim dostupnim trikovima koji ga smanjuju.

Sol, brza hrana i slatkiši uobičajeni su sumnjivci za osjećaj težine u donjim ekstremitetima, a za lijepe noge preporučljivo je konzumaciju navedenog ako ne eliminirati, onda smanjiti što je više moguće. Za vidljive rezultate nužno je unijeti promjene po pitanju prehrane. Naprimjer, sol potiče zadržavanje tekućine, osobito za vrijeme vrućih ljetnih dana. Osim toga, stručnjaci preporučuju konzumaciju namirnica koje djeluju kao prirodni diuretici, kao što su šparoge, ananas i zeleni čaj. Naime sve što sve jedete izravno se odražava na vaše tijelo i zato biste trebali izbjegavati određenu hranu i začine, posebice ljeti.

Sol

Ograničavanje unosa soli prvi je savjet većine nutricionista kada primijete da njihovi pacijenti imaju problema sa zadržavanjem tekućine. Stručnjaci opisuju natrij kao 'najvažniji sastojak za nastanak oteklina'. Također, jako posoljena hrana potiče tijelo na zadržavanje znatno veće količine tekućine, što može dovesti i do upale u tkivu. Jela alternativno možete začiniti paprom i sokom limuna, a prilikom obroka svakako pripazite na skrivene izvore natrija poput gotovih smjesa začina, umaka ili konzervirane hrane.

Prerađena hrana

Uz jako zasoljenu hranu često dolaze bijelo brašno i zasićene masnoće, a upravo to opasna je kombinacija na koju upozorava velik broj stručnjaka. Naime mnogi ljudi upravo nakon konzumiranja pržene ili prerađene hrane dožive znatno veće naticanje stopala ili gležnjeva. Izborom zdravijih tehnika kuhanja i pripreme hrane to se u potpunosti može promijeniti. Preporučuje se pozorno čitati sve sastojke te biranje zdravijih opcija, jer jasno je to da npr. pečeni ili kuhani krumpir nemaju isti broj kalorija kao i porcija pomfrita.

Rafinirani šećeri

Treći neprijatelj natečenih nogu još je jedan uobičajen sastojak svih 'crnih lista' namirnica. Loša vijest je ta da je ovaj sastojak prisutan u mnogim namirnicama, od pića i slastica do industrijskog peciva i pekarskih proizvoda, uključujući neke vrste kruha, no trebali biste ga izbjegavati što je više moguće ako želite izbjeći ovaj, ali i mnoge druge probleme. Nekalorični zaslađivači poput stevije, sorbitola ili ksilitola neke su od alternativa koje nutricionisti predlažu za zaslađivanje kave ili domaćih slastica. Također, slatka pića i sokove radije zamijenite čajem, a dobro je odabrati one vrste koje pomažu probavi, kao što je kamilica, jer sadrže stimulanse poput teina ili kofeina koji ubrzavaju metabolizam, a time i probavni proces.