zamjena za kravlje

Omiljeni biljni napitak: Popularnost mu jako raste u posljednje vrijeme, no koliko je zobeno mlijeko zapravo zdravo?

15.07.2021 u 20:21

Bionic
Reading

Biljna mlijeka česta su i vrlo popularna alternativa kravljem mlijeku. Prije nekoliko godina sojino mlijeko je bilo pravi trend, a onda je pažnja preusmjerena na bademovo. Vrlo brzo u centru popularnosti našli su se kokosovo i rižino mlijeko, no u posljednje vrijeme zobeno mlijeko slovi za jedno od najpopularnijih biljnih napitaka

Zobeno mlijeko trenutno je jedna od najpopularnijih zamjena za kravlje mlijeko koje se ne prodaje samo u specijaliziranim trgovinama već ga se lako može naći i u klasičnim dućanima, ali i u kafićima, a svoje verzije nerijetko prodaju i robne marke velikih lanac dućana što ovaj napitak čini dostupnim gotovo kao i kravlje mlijeko. No, koliko je zobeno mlijeko zdravo, koje su mu blagodati te je li dobra zamjena za kravlje mlijeko? Upravo to otkrivaju nutricionisti, piše marthastewart.com.

Je li zobeno mlijeko zdravo?

Kratki i jasno: da. 'Zobeno mlijeko ima moćan hranjivi profil koji će nahraniti i zadovoljiti potrebe organizma,' kaže Valerie Agyeman, nutricionistica za žensko zdravlje i osnivačica tvrtke Flourish Heights. 'Kao prvo, zobeno mlijeko sadrži oko tri do četiri grama proteina po jednoj šalici. Taj udjel nije toliko visok kao kod običnog kravljeg ili sojinog mlijeka, no znatno je viši od bademovog ili kokosovog mlijeka,' objašnjava Agyeman. Zobeno mlijeko također sadrži više ugljikohidrata nego ostala mlijeka, što znači da može biti izvrstan izvor energije, dodaje.

'I dok se tijekom proizvodnog procesa dio vlakana uklanja iz zobi, zobeno mlijeko zadržava oko dva do tri grama vlakana po šalici, što je više od količine koju sadrži bademovo mlijeko. Osim tofa, zobeno mlijeko kupljeno u trgovini često je obogaćeno hranjivim sastojcima poput vitamina B12, riboflavina, vitamina A, kalcija i vitamina D', objašnjava Agyeman.

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) jedna šalica zobenog mlijeka prosječno sadrži adrži 120 kalorija, tri grama proteina, pet grama masti, šesnaest grama ugljikohidrata, dva grama vlakana i sedam grama šećera.

Ima li zobeno mlijeko negativnih strana?

Činjenica je da ne postoji savršena hrana ili piće, pa tako ni zobeno mlijeko nije iznimka. 'Zobeno mlijeko može sadržavati poveću količinu dodanih šećera, posebno u aromatiziranim opcijama. 'Srećom, nezaslađene verzije jednako su ukusne i bez dodanih šećera,'", objašnjava Agyeman dodajući kako je uvijek preporučljivo proučiti sastav prije kupnje, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da se sastav može poprilično razlikovati od proizvođača do proizvođača. 'Potražite oznaku na kojoj piše 'nezaslađeno', a neki brendovi također dodaju manje količine aditiva, poput ulja i stabilizatora. Ako pokušavate izbjeći aditive i druge sintetičke sastojke, svakako proučite sastav i potražite brendove čiji proizvodi imaju jednostavniji popis sastojaka,' kaže Agyeman.

Ako u anamnezi imate dijabetes ili povišeni šećer u krvi, visok udio ugljikohidrata u zobenom mlijeku može biti loša strana. 'Kao što je već spomenuto, proces proizvodnje zobenog mlijeka odstranjuje dio vlakana iz zobi. Vlakna su važna jer usporavaju apsorpciju ugljikohidrata, što polako povećava šećer u krvi. No, budući da zobeno mlijeko ima manje vlakana od cijele zob, ugljikohidrati u zobenom mlijeku uzrokovat će brže skokove šećera u krvi od cjelovitog zobi, kaže Megan Byrd, nutricionistica i osnivačica The Oregon Dietitian. 'Ako ste zabrinuti zbog skokova šećera u krvi, zobeno mlijeko nije najbolji izbor. U tom slučaju dobro je posegnuti za biljnim napicima koji sadrže niže razine ugljikohidrata, poput bademovog ili kokosovog mlijeka.

Zašto je zobeno mlijeko tako popularno?

Zobeno mlijeko popularna je zamjena za kravlje mlijeko jer je kremastije i bogatije od ostalih mlijeka na biljnoj bazi, što ga čini izvrsnom opcijom za fine kave i smoothije bez mliječnih proizvoda. Okus zobenom mlijeku također daje veliki plus jer je pomalo orašasto i slatko. Iako ovaj popularni napitak zasigurno nema okus kravljeg mlijeka, sam po sebi je vrlo ukusan.

Kada govorimo o alergijama, zobeno mlijeko također je jedan od najčešćih izbora, pogotovo ako se radi o alergijama na orašaste plodove, soju ili kokos od kojih se često prave drugi biljni napici. 'Zobeno mlijeko također može biti i bez glutena, ako je proizvedeno u zasebnom certificiranom proizvodnom pogonu bez glutena. Upravo ga to čini izvrsnom opcijom za osobe koje imaju celijakiju ili su intolerantne na gluten.