hit izbori

Funkcionalno, ali sa stilom: Vodeći trendovi u uređenju kuhinja nisu prolazni krik; ova estetika stvorena je da traje

22.01.2023 u 11:56

Bionic
Reading

Vladajući trendovi u uređenju kuhinja vezani su uz novo značenje koje poprimaju u domu. Kuhinja postaje vitalan i svestran prostor, a dizajnom se maksimalno postiže to da funkcionalnost ne bude u suprotnosti sa stilom

Nove kuhinje u skladu s trendovima imaju dušu dnevnog boravka pa im je i estetika takva. Ako ove godine planirate preurediti kuhinju, vodite računa o tome što je u modi i nemojte strahovati da će to biti nešto prolazno, jer ovi trendovi nas prate već nekoliko godina.

Usredotočite se na materijale

Posljednjih godina naglasak je stavljen na korištenje materijala koji izbjegavaju unakrsnu kontaminaciju, a nakon pandemije dodatno su promovirani kao vrlo higijenski, s antibakterijskim svojstvima. No tu je još dodatan zahtjev – da imaju nizak utjecaj na okoliš i da su održivi. U skladu s time nameću se vrlo otporni materijali za radne ploče i namještaj, s dugim vijekom trajanja i koji se mogu reciklirati kada ih želimo zamijeniti drugima.

Opadanje popularnosti bijelih kuhinja

Nakon gotovo apsolutne vladavine potpuno bijelih kuhinja, tron zauzimaju šarenije i veselije varijante, bez gubitka stila. Bilo da se radi o običnim ormarićima obojenim u jedan ton, naprimjer bež ili maslinastozelenu, u završnim drvenim obradama ili onima koje imitiraju kamenje, poput mramora ili druge estetike, cementa ili metala. Raspon mogućnosti je skoro beskonačan.

Strast prema dubokim tonovima

Dizajneri kuhinja u 2023. izgubit će strah od korištenja tamnih boja za namještaj; od tamnoplave do upečatljive bordo crvene, stakleno zelene i one koja je prava zvijezda novog trenda, crne.

No u ovom stilu uređenja potrebno je poigrati se svjetlom u vidu radnih ploča, poda i, naravno, prozora. Na taj način prostor će se osvijetliti, dobiti kontrast te postići vizualnu dubinu čineći i najjednostavniji dizajn vrlo dojmljivim.

Estetika u kombinaciji s funkcionalnošću

Vrlo su trendi 3D završne obrade, a dominaciju preuzimaju kuhinje s udubljenim frontama koje nude veću dozu teksture i pogoduju dojmljivom uređenju. Dobra ideja je rezervirati ih samo za određene elemente, kao što je, naprimjer, kuhinjski otok.

Integrirana rješenja

U korak s vladajućim trendovima je funkcionalna iskorištenost, tako da i najmanji centimetar kuhinje bude isplativ, ali i da se zadrži cjelovitost estetike. Tako se, naprimjer, predviđa hranilica za kućne ljubimce u vidu ugrađene ladice ili pak stepenice ugrađene u ladice koje služe za lakše dosezanje visokih ormarića.

'Mix & Match'

Kuhinja koja prati trendove je kreativna i unikatna, a u tom slučaju ne treba se bojati malo eksperimentirati. Naprimjer, kombinacija klasične drvene kuhinje sa zelenom nijansom uvijek će dobro proći. No kada je riječ o kombinacijama dva tona, razmišljajte izvan okvira – uz klasičnu kombinaciju gornjih ormarića u jednoj boji, a donjih u drugoj, tu je i mogućnost izmjenjivanja ​​različitih fronti na, naizgled, neočekivan način. Također se ta kombinacija koristi u najsitnijim detaljima, od ručki do različitih dodataka.

Luksuz i dobar dizajn

Kuhinje iz godine u godinu nude sve više mogućnosti za ugodnu upotrebu i olakšavanje zadataka; ne samo da dolaze s ormarićima koji se zatvaraju na dodir, tu su slavine koje se pokreću bez dodira i daju po potrebi kipući zrak. Sada se posebno ističu kućanski uređaji sa značajkama za inteligentno upravljanje preko pametnog telefona ili pomoću tehnologije za automatsko pokretanje.

U skladu s trendom otvorenih kuhinja, koje su uređenjem potpuno integrirane u ostatak prostora, pomno dizajnirani aparati omogućuju da se stilski ne sukobljava s dnevnim boravkom ili blagovaonicom. S naglaskom na estetiku i učinkovitost, uređaji su potpuno integrirani u kuhinjske elemente, od nape do indukcijske ploče za kuhanje smještene ispod pulta.

Kuhinja s integriranom blagovaonicom

Kuhinja i kultura blagovanja ponovno dobivaju na značenju, a od ove godine recite zbogom neformalnom namještaju za posebne prigode, kao što su sklopivi stolci, privučeni taburei i mali stolovi. Stavite naglasak na postizanje ugodnog okruženja za svakodnevnu upotrebu, a u nedostatku prostora kuhinjski šank lako može postati prostran blagovaonski stol, ali i prostor za ured tijekom tjedna.