OSIM SPF FAKTORA

Evo na što svakako vrijedi pripaziti kod kupovine krema za sunčanje

14.07.2023 u 20:54

Bionic
Reading

Dermatolozi ističu kako SPF faktor nije jedini čimbenik u odabiru kreme za zaštitu od sunca te donose savjete uz koje ćete znati prepoznati kvalitetan proizvod

S pojavom prvog pravog toplinskog vala ovog ljeta, intenzivirala se i briga o zaštiti kože od sunca i UV zračenja. Uslijed ogromne ponude SPF proizvoda, nije lako razaznati one kvalitetne od onih koje se samo prodaju po visokim cijenama, no ugledni britanski dermatolog pojasnio je kako razriješiti ovu dilemu.

Brian Diffey profesor je iz Britanske udruge dermatologa koji je za Telegraph istaknuo nekoliko ključnih čimbenika u odabiru kreme za sunčanje uz koje ćete moći biti sigurni da ste adekvatno zaštitili svoju kožu.

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević

Za početak, nikad nemojte koristiti faktor manji od 30 te ga obavezno nanosite u svakoj prilici u kojoj ćete biti izloženi suncu dulje od nekoliko minuta.

Drugim riječima, mazanje s kremama za zaštitu od sunca ni u kojem slučaju nije rezervirano samo za odlazak na plažu, već je nužno i u svakodnevnoj upotrebi!

Također, kada je riječ o odabiru SPF kreme, dermatologinja Dora Madiraca Glasović u nedavnom razgovoru za tportal istaknula je:

'Odabir odgovarajućeg fotoprotektivnog sredstva ovisi o tipu kože i načinu na koji reagira na sunce, vremenu provedenom na otvorenom, individualnim karakteristikama i stanju kože. Osobama svijetle puti i očiju koje dobiju opekotine već pri kratkotrajnom izlaganju suncu preporučujemo korištenje zaštitnog faktora 50+, dok je osobama tamnije puti, kose i očiju dovoljan faktor 30.'

Drugi ključan čimbenik koji mora zadovoljiti svaka kvalitetna krema za sunčanje je oznaka širokog raspona, koja podrazumijeva da štiti od UVA i UVB zračenja.

'Pogledajte broj zvjezdica na kremi i uzmite onu s njih četiri ili pet', naglašava Diffey i dodaje:

'Osim toga, važno je da odaberete proizvod koji vam je ugodan za nanošenje i odgovara vašem tipu kože, inače ga nećete redovito nanositi i vjerojatno nećete staviti dovoljno debeo sloj.'

Dermatologinja Madiraca Glasović je uz sve to dodala i kako je važno birati proizvod koji je otporan na vodu te znati kako pravilno nanijeti kremu:

  • Kako biste postigli razinu zaštite koja je navedena na proizvodu, potrebno je nanijeti 2 g kreme / 1 cm kože, odnosno šest čajnih žličica ili punu čašicu za rakiju na cijelo tijelo, dok je za lice i vrat potrebno oko 1/2 čajne žličice ili dvije dužine prsta.
  • Fotoprotektivnu kremu potrebno je nanijeti i na dijelove tijela koje često zanemarimo, poput ušiju, vjeđa, vrata, gornjeg dijela stopala i usana.
  • Fotoprotektivno sredstvo potrebno je obnavljati u dovoljnoj količini svaka dva sata i nakon kupanja, brisanja ručnikom ili pojačanog znojenja.