PROMO

'Elfer' sa četvora vrata

Bionic
Reading

Kada kupujete automobil onda, sasvim logično, želite da on ispunjava sve vaše potrebe i želje. Tako zacijelo želite vozilo koje možete upotrebljavati svaki dan; da s njime možete obiteljski otići na neko dulje putovanje, ali i da ima vrhunske performanse. Kako proizvesti takav jedan automobil?

Starije generacije vjerojatno će se sjetiti profesora Baltazara i mudrovanja ispred njegova čarobnog stroja. Kada bi tako on malo hodao amo-tamo, pa onda u svoj čudnovati stroj ubacio tražene parametre, u konačnici bi se pojavilo pravo rješenje – Porsche Panamera.

Nije riječ o nepoznatom automobilu, jer je prva generacija predstavljena još 2009. godine. 'Životni ciklus' ekskluzivnih automobila traje 'sretnih' sedam godina. Ne trebate biti PMF-ovac da dođete do zaključka da je 2023. godine na red došla treća generacija čije su isporuke nedavno započele i u Hrvatskoj.

Koji je uopće koncept Panamere? Ako ćemo biti matematički kratki onda možemo reći kako je osnovna ideja bila napraviti 911-icu sa četvora vrata i četiri mjesta. Popularni 'elfer' je kultni sportaš, ali ipak u njemu mogu realno uživati samo dvije osobe (iako ima minimalističku stražnju klupu). Ideja je bila napraviti 'limuzinu' na osnovi 911-ice. Uostalom, to je vidljivo već u samom dizajnu koji je svjesno i namjerno inspiriran upravo 'elferom'. Iako nam se možda čini kako je 911-ica prepoznatljiva i dizajnerski ista, njezine linije stalno evoluiraju, a taj redizajn prati i Panamera.

Tako je, eto, i treća generacija Porscheove limuzine 'apdejtana' na dizajnerske postavke 911-ice. Međutim ono što fascinira ponajprije je veličina Panamere. Riječ je o automobilu koji je dug preko pet metara (točno 5,05 metara), širok gotovo dva metra (1,94 metara), ali istovremeno visine od tek 1,42 metra. To je zapravo ogroman automobil, ali dizajn je toliko elegantan da se ti centimetri jednostavno ne primjećuju.

Svi modeli s PDK mjenjačima

Svi modeli Porsche Panamere dolaze s automatskim mjenjačem. Međutim, taj izraz automatski mjenjač nije u potpunosti točan, budući da nije riječ o klasičnoj konstrukciji automatskog  mjenjača, već se pridjev automatski koristi zato jer elektronika zapravo 'šalta' umjesto vozača, ali princip je zapravo više nalik 'automatiziranom' ručnom mjenjaču koji ima dvije spojke. Ukratko, PDK mjenjači s dvostrukom spojkom trenutno su ono najbolje što se može pronaći na automobilskom tržištu, a svi modeli Panamere dolaze upravo s tim mjenjačem.

Kupci obično, kao jedan od razloga za kupovinu SUV-a, navode lakši ulazak u vozilo. No, Porsche je kod Panamere bio i te kako inovativan: pri ulasku ili izlasku iz automobila, sustav ovjesa Porsche Active Ride automatski podiže automobil za 5,5 centimetara, na udobnu visinu za ulazak ili izlazak gotovo do razine SUV-a, što će vozači seniori sigurno pozdraviti.

Porsche Active Ride osigurava bitno višu razinu udobnosti uz fantastične sportske karakteristike. Nova Panamera serijski ima dvokomorni zračni ovjes s dva ventila i Porsche Active Suspension Management (PASM), što znači maksimalnu udobnost, ali i maksimalne sportske karakteristike.

Cilj je bio da automobil bude čim neutralniji, da nema poniranja prednjim krajem prilikom kočenja, odnosno naginjanja unatrag kod strelovitih ubrzanja. Elektronika također reagira maksimalno proaktivno i efikasno prilikom prelaska rupa.

Porsche je uvijek bio i bit će vozački automobil, to jest maksimalno je prilagođen vozaču. U kabini je doživljaj boravka još impresivniji nego do sada. Novost je digitalni zaslon ispred suvozača, u skupljim varijantama s mogućnošću odabira svih sadržaja infotainmenta sa središnjeg zaslona.

Porsche Panamera Izvor: Porsche Inter Auto / Autor: Promo

Vjerojatno niti jedan drugi automobil nema tako savršeno ergonomski uređen položaj za volanom kao Porsche. U novoj, trećoj generaciji, još je veći broj elektronskih pomagala u vožnji kako bi ona bila maksimalno sigurna. Panamera Turbo E-Hybrid, naime, prvi je automobil s četvorim vratima na svijetu koji ima kotače pričvršćene na glavčinu samo jednom središnjom maticom; nova Matrix LED svjetla visoke rezolucije, svako sa 32 000 piksela, mogu osvijetliti pojedinačne trake i 'vidjeti' do 600 metara udaljenosti, a tu je i program Porsche Exclusive Manufactur s više od 1000 elemenata personalizacije s kojima svaki kupac može 'personalizirati' svoju Panameru prema vlastitim preferencijama, počevši već od dizajna ključa za automobil.

U ponudi su četiri verzije motora – jedan klasični termički i tri hibridna. Polako, ali sigurno, hibridi osvajaju svjetska tržišta i u pojedinim zemljama kupci se sve češće odlučuju upravo za verzije koje kombiniraju električni i termički motor. Na samom početku, u ponudi je odmah i najsnažnija verzija Turbo E-Hybrid. Ovaj model pokreće temeljito revidirani četverolitreni V8 turbomotor. Snaga novorazvijenog elektromotora je 140 kW (190 KS), a zajedno isporučuju snagu sustava od 500 kW (680 KS!). Okretni moment je impresivnih 930 Nm. Panamera Turbo E-Hybrid do 100 km/h stiže za 3,2 sekunde i može pojuriti do 315 km/h. Kapacitet baterije sada je 25,9 kWh. To omogućuje doseg na struju do 91 kilometar u kombiniranom WLTP ciklusu, a novi ugrađeni AC punjač od 11 kW skraćuje vrijeme punjenja na 2 sata i 39 minuta. Ovaj model dolazi, naravno, isključivo s pogonom na sva četiri kotača. Druge dvije hibridne izvedbe 4-E Hybrid i 4S-E Hybrid razvijaju 470, odnosno 544 konjskih snaga.

Za one kupce koji ipak žele nešto klasičniju verziju, Porsche nudi i termički V6 motor. Standardne modele s pogonom na stražnje ili sve kotače pokreće revidirani 2,9-litreni V6 s turbopunjačem koji razvija 348 KS i 368 Nm okretnog momenta, što je povećanje od 23 KS i 37 Nm u odnosu na izlazni model. To skraćuje ubrzanje Panamere do 100 km/h na 5,1 sekundu i povećava najveću brzinu na 272 km/h.

Porsche Panamera nudi doista sva rješenja za mnoge moderne prohtjeve vozača i putnika. Nema stoga baš nikakve dvojbe da ovaj automobil neće svog vlasnika učiniti iznimno sretnim i zadovoljnim. To je vozilo koje spaja nekoliko vozila u jedno i već samim time je pragmatičan izbor. A tu je jasno i sve ono drugo što jedan Porsche čini – Porscheom!

Cijene u Hrvatskoj

Kod Porsche Inter Auta, jedinog ovlaštenog uvoznika i trgovca u Hrvatskoj, osnovni model Panamere stoji 132.329 eura. Cijena iste verzije s pogonom na sva četiri kotača je 138.835 eura. Hibridne izvedbe,  koje će vjerojatno biti traženije,  počinju od 132-859 eura za model 4-E Hybrid koji već ima pogon na sve kotače. Model 4S-E Hybrid kreće od 149.469 eura, dok najskuplja i najjača izvedba Turbo E-Hybrid košta 206.817 eura. Porsche nudi naravno velike mogućnosti personalizacije vozila, tako da su cijene zapravo okvirne i bazne, bez dodatne opreme.