anamarija brkić

Dizajnerica čije kreacije obožavaju Hrvatice, a hvali je i Vogue

30.04.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Dizajnerica Anamarija Brkić, ponosna vlasnica modnog brenda A'marie, povodom priznanja na stranicama britanskog Voguea prisjetila se u intervjuu za tportal svojih modnih početaka te nam je otkrila sve o svom usponu na domaćoj i inozemnoj modnoj sceni, vlastitom stilu, tome što nas sve očekuje u aktualnoj i nadolazećoj kolekciji, kao i koja bi sve zvjezdana imena voljela odjenuti u neku svoju kreaciju

Dizajnerica Anamarija Brkić kada je prije 15 godina pokrenula svoj, sad već etablirani modni brend A'marie, nije ni sanjala da će njezine kreacije pronaći svoje mjesto na stranicama 'modne biblije' Voguea. Britanski je Vogue, naime, objavio njezin rad u rubrici posvećenoj uspješnim inozemnim dizajnerima, a mi samo možemo dodati – uspješno zarađeno priznanje.

S obzirom na to da već nekoliko godina uspješno surađuje s londonskom ConCept on Kings trgovinom, koja u ponudi osim luksuznih artikala svjetskih dizajnera ima i A'marie kreacije, članak u britanskom Vogueu bio je sasvim logičan slijed događanja, no kako tvrdi dizajnerica, put do uspjeha na velikom i raznolikom britanskom tržištu nije bio nimalo lak.

Kada je saznala dobru vijest, osjećala se, kako kaže, 'sretno i ponosno', a kako i ne bi kada je reklama poput ove zlata vrijedna.

U početku je dizajnirala za sebe i prijateljice

Još kao djevojka, u vrijeme studentskih dana, počela je s dizajniranjem nakita koje je kasnije postepeno preraslo u kreiranje odjeće. Iako je isprva dizajnirala iz vlastitog užitka i za osobne potrebe, a nakon toga i za prijateljice kojima su se svidjele njezine kreacije, odlučila je ozbiljno se pozabaviti svojim talentom i pretvoriti ga u posao.

'Nakon niza dobrih reakcija na moje kreacije koje su dolazile od ljudi koji imaju afinitete prema modi ili su se već njome bavili, odlučila sam se okušati u tome poslu. Mislim da su potakli u meni razvoj ideje koja je već postojala, koja je do tada bila pritajena i čekala odvažnost. Mislim da je ljubav prema umjetnosti u bilo kojoj svojoj formi nešto što od malena njegujem, a moj odnos prema modi se razvijao postupno i, svakako, obuzeo me trajno', izjavila je za tportal dizajnerica Anamarija Brkić.

#smile 📷 @kljaja

Objavu dijeli A'marie (@amarie_official)

Iako se njezina priča čini vrlo jednostavnom, svaki je početak težak te iziskuje puno truda, marljivog rada i odricanja. Svoj uspjeh prije svega može zahvaliti ljubavi prema poslu koji radi, jer kada radimo nešto što volimo, sve je mnogo lakše.

Ostala je dosljedna svom stilu

U godinama koje su iza nje, a vjerojatno i u onima koje dolaze, Anamarija je bila vjerna svom upečatljivom dizajnerskom potpisu, a to je elegantna, funkcionalna odjeća dostojna suvremena žene koja zna što želi.

'Njegujem svoj stil u dizajniranju, a on je, sudeći po reakcijama mojih klijentica, više nego prihvaćen. Sebi, pa i drugim ženama, želim priuštiti ugodu, udobnost i eleganciju, i od toga ne odustajem. Također, da bez obzira na prigodu i dio dana nose ono što zadovoljava njihovu potrebu za stilom, estetikom i funkcionalnošću. Jednostavno rečeno, želim zadovoljnu ženu i sretna sam kad takve sretnem i ispratim iz svoje trgovine', priča nam 38-godišnja dizajnerica koja stoji iza brenda A'marie.

Od samih početaka, kada je otvorila svoju prvu trgovinu u Teslinoj, a koja se kasnije preselila na adresu u Gundulićevoj ulici u centru Zagreba, Anamarija se može pohvaliti vjernim klijenticama koje uvijek rado nose A'marie kolekcije, iako je, tvrdi, uvijek neizmjerno zahvalna kada vidi da njezina odjeće uvijek iznova privlači nove klijentice.

Njezina odjeća prodaje se diljem svijeta

Osim zagrebačkog butika, dizajnerica se može pohvaliti i dugogodišnjom suradnjom s luksuznim lošinjskim Bellevue hotelom te inozemnim suradnjama u već spomenutom londonskom dućanu, kao i onima u Beogradu, Munchenu, Kuwaitu i Dubaiju. Anamarija za tportal otkriva kako planira još jednu domaću suradnju na Korčuli, koja uskoro treba biti realizirana.

Na dugačkoj listi obožavateljica, kada je riječ o poznatim Hrvaticama, dizajnerica izdvaja dvije s kojima već godinama surađuje. Nevena Rendeli Vejzović i Jelena Veljača ponosne su ambasadorice brenda A'marie koje Anamarijine kreacije uvijek besprijekorno iznesu, a kada je riječ o inozemnim imenima, dizajnerica nam otkriva kako poput svakog dizajnera ima želju odjenuti jednu planetarno poznatu zvijezdu.

'Cate Blanchet! Iznimno talentirana, lijepa, odmjerena… Voljela bih je vidjeti u nekoj svojoj kreaciji i sigurna sam da bi nas besprijekorno prezentirala', otkriva Anamarija.

Hrvatice nimalo ne zaostaju po stilu

O modi na hrvatskim ulicama, kao i o stilu Hrvatica, ima samo riječi hvale. Hrvatice su poznate kao žene koje drže do odijevanja i, ako je suditi prema riječima dizajnerice, uzorno prate svjetske trendove te ih uspješno uklapaju u svoj stil unutar okvira svojih financijskih mogućnosti.

'Mislim da Zagreb nimalo ne zaostaje pri usporedbi s nekim svjetskim gradovima. Kao i tamo, i ovdje ima onih koji imaju i slijede neki svoj stil, onih koji si mogu priuštiti luksuzne stvari, pa i onih koji su prigrlili high street odjeću te kombiniraju razne stilove. Svatko nosi ono u čemu se dobro osjeća, što mu odgovara i odražava stavove i kreativnost. To je izbor koji svatko od nas ima i koristi na svoj način', smatra dizajnerica.

  • +18
A'marie božićna kolekcija Izvor: Promo fotografije / Autor: Maja Kljajić

A'marie božićna kolekcija kojom je dizajnerica nastojala približiti visoku modu široj publici, odlično je odjeknula u javnosti. Basic komadi poput običnih bijelih majica na kratke rukave s natpisom te efektne rupičaste majice, kape, jastuci, pa čak i personalizirane kuglice za bor, osvojili su nas na prvu, a jednako je reagirala i publika.

Najnovija kolekcija za proljeće/ljeto 2017. prepuna je lepršavih ženstvenih haljina s naglaskom na uzorcima, a novitet u toj kolekciji su ruksaci s motivima koji su se pokazali iznimno uspješnim i traženim komadom.

  • +11
A'marie kolekcija za proljeće/ljeto 2017. Izvor: Promo fotografije / Autor: Maja Kljajić

Što nas očekuje u nadolazećoj kolekciji?

Pripreme za nadolazeću kolekciju za jesen/zimu 2017. već su započele, a dizajnerica otkriva za tportal kako su je inspirirale priroda, šuma i vile. Bez obzira na to što kolekcija još uvijek nije realizirana do kraja, ne sumnjamo da će nas Anamarija i ovoga puta oduševiti finalnim rezultatom.

'Često me inspiriraju sami materijali koje kad vidim, točno znam što želim dobiti od njih. Bez priprema za nadolazeću kolekciju nema ni kolekcije. Izrada odjeće nosi sa sobom i faktor neizvjesnosti. Ono što skiciram može ispasti sjajno, no jednako tako zna se dogoditi da taj gotov proizvod nije od mene izmamio zadovoljstvo. Jednako tako u studiju tijekom proizvodnje znam stvoriti i model koji prvotno nije ni bio zamišljen', priča nam Anamarija Brkić, koja zbog puno posla u ateljeu nerijetko zna provesti i cijeli dan.

💫 #amarie #new #collection #fallwinter #secretgarden #downtown

Objavu dijeli A'marie (@amarie_official)

Obožava cipele i torbe

Kao žena koja je pola svog života provela u modnoj industriji, Anamarija Brkić se i sama može pohvaliti odličnim stilom odijevanja. Baš poput većine žena, pati na cipele i torbe. Ah, te cipele i torbe nas će žene stajati i glave. No voli Anamarija i jakne i kapute, a najradije nosi komade vlastitog brenda, dok od stranih preferira Isabel Marant, Chloé, Iro te Marni.

'Uvijek nastojim činiti stvari što jednostavnijima i spontanijima pa tako funkcioniram i prilikom odijevanja, ali i kompletnog životnog stila. Moj odabir outfita potpuno ovisi o tipu dana koji je preda mnom, a sve ostalo je igra', otkriva nam simpatična Anamarija te dodaje kako se ne može zamisliti u odjeći koja joj ne pruža osjećaj ugode na razini estetike i funkcionalnosti, dok posebnu ljubav gaji prema uzorcima koje uvijek rado implementira u svoje kolekcije.

S dizajnericom smo se dotakli i nekih fiktivnih tema, pa smo je tako upitali koju bi povijesnu ličnost, da se može vratiti u povijest, voljela odjenuti u neku svoju kreaciju, a odgovor koji smo dobili je –  'Carolyn Bessette Kennedy, u jednostavnu bijelu slip haljinu', otkriva nam Anamarija Brkić koja time potvrđuje sofisticirani ukus u svakom smislu te riječi.