'PRIRODNI OZEMPIC'

Čuvajte se ovog dodatka za mršavljenje: Iako je prirodan, dolazi s opasnim nuspojavama

13.06.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Berberin je postao popularan na TikToku kao 'prirodni Ozempic', lijek za tretiranje dijabetesa koji navodno pomaže u mršavljenju. Ipak, riječ o znanstveno nedokazanoj metodi koja je potencijalno opasna

U posljednje vrijeme sve je popularnija metoda mršavljenja korištenjem Ozempica, lijeka koji koriste dijabetičari. Trend korištenja preparata za dijabetes u svrhu gubitka kilograma postao je iznimno popularan na TikToku gdje se mogu pronaći i brojne (često opasne) alternative Ozempicu, iako je ova metoda znanstveno nedokazana.

Najpopularniji postao je 'prirodni Ozempic', berberin. Riječ je o kemijskom spoju koji se ekstrahira iz biljaka poput zlatice i žutike te se često prodaje kao dodatak jelima, obično u kapsulama ispunjenim žuto obojenim prahom.

Berberin se u Aziji konzumira najmanje 2000 godina, a liječnici ga već dugo koriste za liječenje proljeva i drugih gastrointestinalnih tegoba. U novije vrijeme, istraživači su berberin promatrali kao potencijalnu pomoć u liječenju stanja poput hipertenzije i inzulinske rezistencije.

Znanstveno nedokazana metoda

Ipak, ovaj spoj se uvelike razlikuje od semaglutida, aktivnog sastojka u Ozempicu. Stručnjaci kažu da, dok berberin ima dokazane metaboličke učinke na tijelo, ostaje nejasno može li doista potaknuti gubitak težine.

Neka ograničena istraživanja pokazale su da bi berberin mogao igrati ulogu u gubitku težine, ali ne postoje konkretniji podaci iz velikih kliničkih ispitivanja.

'Općenito, to je stvarno dobar spoj koji ima kvalitetne dokaze iza sebe', rekla je za NYTimes dr. Melinda Ring, specijalistica integrativne medicine u Northwestern Medicine i dodala:

'No, internetska pompa oko učinaka berberina na mršavljenje je uvelike prenaglašena. Nemojte misliti da ćete uzeti berberin i kilogrami će jednostavno pasti sami od sebe.'

Ne očekujte pad kilograma

Berberin također ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u čišćenju štetnih bakterija u crijevima i poboljšanju ukupnog sastava vašeg mikrobioma, rekao je dr. Yufang Lin, specijalist integrativne medicine na klinici Cleveland. Te antimikrobne prednosti mogu igrati ulogu u tome kako bi berberin mogao ublažiti gastrointestinalne tegobe.

Ipak, treba biti oprezan s očekivanjima od gubitka kilograma jer niti jedno istraživanje koje se bavilo ovim pitanjem još nije dovršeno te je proveden malen broj.

Opasne nuspojave

'Većina ljudi koji uzimaju berberin će ga dobro podnijeti, ali dolazi s nekim zabilježenim nuspojavama. Konzumiran čak i u standardnim dozama, može izazvati mučninu i povraćanje, porast krvnog tlak te trnce u rukama i nogama', rekao je dr. Pieter Cohen, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Harvard koji proučava suplemente.

'Berberin također može pridonijeti kontrakcijama maternice kod trudnica', napomenuo je dr. Lin, dok je dr. Cohen naglasio još jednu opasnost:

'Suplementi za mršavljenje su među dodacima prehrani koji će najvjerojatnije biti krivotvoreni i potencijalno kontaminirani zabranjenim tvarima. Podaci pokazuju da su biljni proizvodi koji se prodaju za mršavljenje vrsta dodataka koji najčešće šalju ljude na hitnu pomoć, a pacijenti često prijavljuju nuspojave poput lupanja srca ili bolova u prsima.'

Zabrinjava stvaran sadržaj kapsula

Posebno je zabrinjavajuće kako berberin može djelovati u kombinaciji s drugim lijekovima. Na primjer, miješanje berberina i metformina, lijeka koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, može biti posebno opasno jer bi metformin mogao djelovati snažnije, a kombinacija bi potencijalno mogla izazvati hipoglikemiju.

Uz to, kao i sa svim drugim dodacima prehrani, postoji opasnost od dodanih tvari jer nitko ne kontrolira sadrže li kapsule baš ono što piše na etiketi.

'Ako pomislite, 'Oh, samo da dodam ovo jer je prirodna tvar i vidio sam da je učinkovita', zapravo možete upasti u nevolju, a da toga niste svjesni', upozorio je za kraj dr. Lin.