savjet nutricionista

Evo kako izgubiti tri kilograma bez izgladnjivanja i puno odricanja

20.05.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Nutricionisti su izdvojili ključne savjete koji pomažu u gubitku oko tri kilograma, što mnogi postavljaju kao lako dohvatljiv cilj vidljivih rezultata

Gubitak oko tri kilograma mnogi postavljaju kao cilj jer djeluje dohvatljivo, a opet primjetno na figuri u relativno kratkom roku.

Stručnjaci su detektirali ključne korake koji pomažu u gubitku otprilike toliko kilograma, i to bez previše tjelovježbe i odricanja.

Kruh i proteini za doručak

Nutricionistica Lorden Alvarez tvrdi da, suprotno vjerovanju, kruh ne treba izbaciti iz prehrane, već pripaziti na količine i ono što jedemo uz njega.

'Zapravo, preporučljivo je uključiti ga u doručak jer stvara osjećaj sitosti. Posebno je poželjan onaj s makronutrijentima, odnosno manje šećera. Općenito, nije problem u kruhu, nego u količini koju jedemo', rekla je Alvarez i dodala:

'Kruh je najbolje jesti s hranom bogatom proteinima kao što su jaja, puretina ili šunka. Tako ćete dobiti hranjiv i zasitan doručak.'

Izbjegavajte rižine pločice

Odlučujući se na dijetu, mnogi počnu jesti kukuruzne i rižine pločice jer djeluju kao bolja opcija za kruh, no stručnjaci naglašavaju da je riječ o mitu koji vrijedi izbjeći.

'Nije točno da je to poželjna hrana. Zapravo, ove pločice imaju više kalorija od bijelog i cjelovitog kruha. Razlika je samo u tome što su pune zraka pa manje teže', kaže Alvarez.

Kava sama po sebi ne deblja

Kada želite smršavjeti, kava sama po sebi nije problem, već ono što stavljamo u nju. Nije isto popiti tri šalice kave s puno šećera i punomasnim mlijekom ili samo sa zaslađivačem (ili bez dodataka).

'Tri crne kave sa zaslađivačem neće utjecati na težinu, no ako je pijete s mlijekom i šećerom, očito je da ćete unositi ekstra kalorije', pojašnjava nutricionistica.

Večeru obogatite proteinima

Ako je vaš cilj izgubiti oko dva do tri kilograma, jedna od ključnih stvari jest konzumiranje proteina za večeru jer će oni izazvati osjećaj sitosti prije spavanja.

Piletina, puretina, jaja ili čak mahunarke dobar su način kreiranja hranjive i zasitne večere, a ako želite neku laganiju opciju, dobar odabir je zobena kaša bogata orašastim plodovima.

Pripazite sa sokovima

S pićima treba biti posebno oprezan jer često prođe nezapaženo to koliko se šećera nalazi u njima.

'Budući da je riječ o tekućini koja ne stvara osjećaj sitosti, možemo unijeti više kalorija nego kada je riječ o hrani. Posebno je važno izbaciti sokove jer, primjerice, kupovni sok od naranče može imati i do 350 kalorija', napominje Alvarez.

Izbjegavajte rafinirani šećer

Preporuka o izbjegavanju rafiniranog šećera svakako nije nova ideja, no nutricionistica naglašava kako to ne znači i da biste trebali izbjegavati svu slatku hranu, poput voća i prirodnog svježeg soka.

'Imajte na umu to da konzumacija šećera izaziva celulit i starenje kože, a rafinirani šećer pogotovo izaziva visoke skokove glukoze u krvi, što uzrokuju osjećaj gladi', upozorava Alvarez.

Što jesti?

Izgubiti tri kilograma ne zahtijeva prevelika odricanja, a ključ je u oprezu prilikom unosa hrane kako biste izbjegli prejedanje.

Preporuka je povećan unos vlakana, jer poboljšavaju probavu, te mahunarki, koje su izvor proteina, a dobrodošao je i povećan unos maslinovog ulja.

'Izgladnjivanjem samo stvarate nutritivne nedostatke u tijelu, otežavate rad čitavog organizma te potičete nervozu i tjeskobu', pojašnjava Alvarez.

Važnost odmora i tjelovježbe

Osim dovoljno sna, tjelovježba bi trebala biti dio životnog stila i kada vam cilj nije mršavljenje, no da biste izgubili tri kilograma, jako je bitno da je uključite u svoj raspored.

'Trening je najbolji saveznik u poticanju metabolizma i kalorijske potrošnje te utječe na prevenciju hormonalnih poremećaja koji izazivaju glad', zaključuje Alvarez.