Auto zona INOVACIJA IZ SNOVA

Recite zbogom zaleđenom vjetrobranskom staklu

  • Autor: I. Ć.
  • 10.11.2010 11:10:29
  • 10.11.2010 10:12:31

Dani kad ćemo na cičoj zimi u rano jutro strugati led s vjetrobranskih stakala praktički su iza ugla. Veseli nas, stoga, najava tehnologije koja će ovaj ritual činiti suvišnim

U suradnji s Institutom za površinske tehnologije Fraunhofer, Volkswagen grupa je razvila tehnologiju Low-E coating koja onemogućava zamrzavanje i zamagljivanje automobilskih stakala.

Umjesto grijanih stakala, Nijemci su se odlučili za razvoj sustava koji od početka ne dopušta formiranje ledenih kristala do temperature od -18 Celzijevih stupnjeva. Srž inovacije je tanki premaz indijevog oksida koji ograničava rasipanje topline te zaustavlja ili odgađa zamrzavanje.

'Low-E coating ne može unedogled zaustaviti kondenzaciju i formiranje leda, no zato može značajno smanjiti mogućnost njegova nastanka', rekao je Volkswagenov direktor Thomas Drescher.

Nažalost, prije nego što se ova inovacija nađe u upotrebi, znanstvenici će morati pronaći način za uklanjanje pojedinih manjkavosti. Jedna od njih je onemogućavanje radiovalova, zbog čega mobiteli i radioaparati u unutrašnjosti gube signal.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: