ČIME ČISTITE STAKLA?

Možda je i vaš automobil biološko oružje

16.06.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Ukoliko ste lijeni, pretjerano štedljivi ili oboje, pa umjesto sredstva za čišćenje vjetrobranskih stakala u spremnik točite vodu, velike su šanse da ste vlastito vozilo pretvorili u biološko oružje

Legionarska bolest je atipična upala pluća koju izaziva bakterija Legionella što obožava stajaću vodu i umjerene temperature pa je spremnik sredstva za čišćenje stakala, posebice tijekom toplih dana, njezino rasadište iz snova. Prilikom prskanja tekućine na staklo Legionella lako iz ventilacijskog sustava dođe u putničku kabinu, a potom i u pluća putnika.

Znanstvenici su došli do tog zaključka nakon što je jedno od istraživanja pokazalo da profesionalni vozači obolijevaju od legionarske bolesti pet puta češće u odnosu na vozače amatere, prenosi BBC.

Najbolji način da uništite potencijalnu opasnost jest da natočite preporučeno sredstvo u spremnik za čišćenje stakala, a ono će uništiti bakterijske kolonije ukoliko se ondje nalaze.

'Legionarska bolest je rijetka, no ubija ljude', kaže stručnjak iz područja bakteriologije, prof. Hugh Pennington, dodajući: 'Ako je možete eliminirati na ovako jednostavan i učinkovit način, onda je to dovoljna preporuka.'