VEĆ 2016.

Vjetrobransko staklo kao projekcijsko platno

18.03.2010 u 12:21

Bionic
Reading

Projiciranje informacija poput brzine kretanja automobila ili pak uputa GPS sustava na vjetrobransko staklo prisutno je već neko vrijeme, no i toj tehnologiji predstoji značajan napredak

General Motors u bližoj budućnosti planira iskoristiti kompletnu površinu vjetrobranskog stakla, poput svojevrsnog platna, a u svrhu informiranja vozača i putnika. Američki inženjeri udružili su mogućnosti s Carnegie Mellonom i sveučilištem Southern California da bi predstavili koncept HUD-a (head-up displaya) s proširenom realnošću.

U osnovi, sustav se koristi čitavom paletom senzora i kamera za prikupljanje informacija iz okoliša da ih na upotrebljiv način predstavi vozaču na vjetrobranskom staklu.

Primjerice, kada se vozite u uvjetima snižene vidljivosti zbog magle, kiše ili mraka, sustav će obilježiti rubove ceste ili će pomoću infracrvene kamere istaknuti životinje i prolaznike. Sve te informacije vozač će dobiti bez skidanja pogleda s ceste, a sustav može raditi i u kombinaciji s navigacijskim sustavom za još jednostavnije i sigurnije pružanje uputa.

Premda sve ovo zvuči prilično znanstveno-fantastično, moglo bi se u automobilima pojaviti već 2016. godine.