MOTOR U SREDINI, POGON STRAGA

Volkswagenov roadsterski Concept Bluesport u Detroitu

12.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Prvog dana detroitskog salona Volkswagen nam je predstavio možda i njegovu najveću konceptnu zvijezdu – roadster Concept BlueSport

Ovo je već treći roadsterski koncept koji nam Volkswagen pokazuje bez ikakve najave o tome kad konačno misli izbaciti i serijski model. Futuristički interijer samo pokazuje da je automobil još daleko od trenutka kada ćemo ga dočekati na cesti.

Ipak, Volkswagen se drži osnovnih načela dobre roadsterske filozofije, što će reći – skromne dimenzije (kraći od četiri metra), omanja masa, motor u sredini i pogon straga.

Puriste će vjerojatno razočarati što se iza sjedala nalazi dizelski, a ne benzinski četverocilindraš, no sa 180 KS i 350 Nm okretnog momenta ovaj motor je sposoban 1.200 kilograma teški automobil ubrzati do stotke za 6,6 sekundi te do maksimalne brzine od 226 km/h.

Prednost dizelskog pogona je niska potrošnja koja u kombiniranom ciklusu iznosi svega 4,3 litre na stotinu kilometara. Niskoj potrošnji pridonose i sustavi regenerativnog kočenja te start-stop tehnologija.