MOTOR I POGON STRAGA

Novi Renault Twingo pravi je nasljednik Bube

14.02.2014 u 11:18

  • +3

Novi Renault Twingo

Izvor: Promo fotografije / Autor: renault

Bionic
Reading

Volkswagen je već dvaput pokušao uskrsnuti Bubu bez pretjeranog komercijalnog uspjeha, ponajviše stoga jer kupci shvaćaju da je riječ o težoj, manje praktičnoj i skupljoj verziji Golfa. Tko bi rekao da će se Francuzima pružiti prilika uskrsnuti koncept koji je prvi Volkswagen učinio jednim od najpopularnijih automobila na svijetu

Renault i Daimlerov Smart razvili su potpuno novu kompaktnu platformu s motorom i pogonom straga, baš kao kod izvorne Bube i baš kao što to danas ima samo još Porsche 911. Riječ je o potpunom zaokretu u odnosu na dosadašnja izdanja Twinga, no i čitavu industriju te bi ovaj mališan napokon opet mogao biti originalan.

Prednosti ovakve arhitekture brojne su. Kratki prevjesi i manjak motora i mjenjača sprijeda znači daleko više mjesta za putnike pa tako u Renault tvrde kako novi Twingo nudi prostornost automobila više klase. Automobil je i upravljiviji te ima mnogo manji krug zakretanja što ga čini izuzetno praktičnim u gradskim gužvama. Također bi trebao biti sigurniji u frontalnim sudarima.

Francuzi ne navode gotovo nikakve tehničke podatke, pa tako još uvijek ne znamo koliko je automobil dugačak, te što će se naći pod poklopcem, no očekuje se paleta novih trocilindričnih jedinica uparenih s ručnim i automatiziranim mjenjačima.

Renaultov mališan moći će se personalizirati brojnim opcijama iznutra i izvana, a formiraju li Francuzi dobro cijenu, uopće ne sumnjamo da će Twingo biti pravi tržišni hit.

Jedva čekamo autosalon u Ženevi za više detalja.