Auto zona POSTIGNUT DOGOVOR

Njemačka vlada odobrila Magni preuzimanje Opela

  • Autor: I. Ć.
  • 1.6.2009 10:54:36
  • 1.6.2009 9:53:06

Budući da se početkom ovog tjedna očekuje prijavljivanje zaštićenog stečaja nekoć najvećeg automobilskog proizvođača na svijetu – američkog GM-a, pregovarači u Njemačkoj imali su stresan vikend pokušavajući postići dogovor o promjeni vlasnika Opela kako bi ga spasili od insolventnosti

Nakon šesterosatnog sastanka, njemački ministar financija objavio je u Berlinu početni nacrt dogovora prema kojem bi GM trebao zadržati 35-postotni udio u Opelu kako bi dva proizvođača mogla nastaviti suradnju i dijeljenje tehnologija. Ruska Sberbank koja će omogućiti dio financiranja preuzima 35 posto, 20-postotni udjel pripada kanadskom proizvođaču dijelova Magni, a preostalih 10 posto Opelovim radnicima.

Njemačka vlada pristala je ustupiti 2,1 milijardu eura kredita Opelu, uz zahtjev da se Opelova imovina zaštiti od GM-ovih vjerovnika jednom kada američki proizvođač završi u stečaju. Na ovakav dogovor pristao je i američki predsjednik Barack Obama s kojim je, kako prenosi Bloomberg, njemačka kancelarka Angela Merkel finalizirala dogovor u telefonskom razgovoru.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: