S PREDNJIM POGONOM

Ovako će izgledati BMW serija 1 GT

14.09.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Za ovogodišnje izdanje pariškog salona BMW je pripremio jedno iznenađenje koje to nije

Bavarci su naime dugo najavljivali proizvodnju automobila s prednjim pogonom, no nitko nije očekivao da će ovakva arhitektura debitirati u monovolumenskoj karoseriji. Čini se da će to ipak biti slučaj budući da je koncept Active Tourer pogled u vrlo blisku budućnost.

BMW-ova odluka da se ugura u klasu luksuznih kompaktnih monovolumena tim je neobičnija kad se u obzir uzme to da je Mercedes A-klasom nedavno iz nje pobjegao nakon čitavog desetljeća gubitaka.

BMW-ova serija 1 GT nešto je kraća od Mercedesove B-klase, malo šira i viša, a platforma UKL1 na kojoj će se graditi bit će korištena i za MINI-jeve modele.

Konceptni model je hibrid sastavljen od 1.5-litrenog benzinca koji pogoni prednje kotače te elektromotora nepoznatih karakteristika koji pogoni stražnje. Zajedno dvojac razvija 190 KS što je dovoljno za sprint do stotke u manje od osam sekundi, a maksimalnu brzinu od 200 km/h uz prosječnu potrošnju od 2,5 litre goriva u kombiniranom ciklusu (s punom baterijom moguće je prevaliti 30 kilometara).

Nije poznato kad će BMW lansirati komercijalnu izvedbu automobila, no za očekivati je da će se pod njenim poklopcem naći kompletna paleta novih dizelskih i benzinskih trocilindričnih jedinica zapremnine litru i pol.

BMW-ov koncept možete bolje pogledati u fotogaleriji koju donosimo u nastavku.