tportal.hr

Zagreb
+13
Osijek
+13
Pula
+12
Rijeka
+17
Zadar
+12
Split
+15
Dubrovnik
+15

FALE JOŠ SVJETLOSNI MAČEVI

Izumljen leteći motocikl kao iz Zvjezdanih ratova!

Ljubitelji Lucasove trilogije Zvjezdani ratovi mogu otvoriti šampanjac - stiglo je vrijeme letećih motocikala. Na svjetlosne mačeve morat ćemo se još malo strpjeti

Datum objave:
22.8.2012 11:44

Zadnja izmjena:
22.8.2012 12:44

Doduše, ni letećeg motocikla nećemo se dočepati tako brzo. Pravo prvenstva ima vojska. Tako je odlučio Mark De Roche, osnivač kompanije Aerofex i idejni tvorac ovog čudesa.

Njegova tvorevina je zasad u prototipnoj fazi, no već je sposobna letjeti do 4,5 metara u vis i 50-ak km/h! Što je najbolje, za upravljanje letećim motociklom nije potrebno stručno usavršavanje, već su sve kretnje prirodne, poput vožnje običnog motocikla.

Da bi se, primjerice, skrenulo, dovoljno je nagnuti se u željenu stranu. Iza svega stoji mehanički sustav koji nadzire odnose između nagiba, zakretanja i poniranja te aktivira aerodinamične elemente kojima poravnava letjelicu s vozačevim prohtjevima.

Možda zvuči komplicirano, no u praksi, barem za vrijeme prvih testiranja u pustinji Mojave, djeluje i više nego jednostavno, kao što možete vidjeti u videoisječku koji donosimo u nastavku.

Konačna verzija trebala bi biti tri puta brža od prototipne te bi trebala služiti za prevoženje teške opreme na nepristupačnim terenima, tvrde u Aerofexu. Možemo zamisliti i mnogo bolje namjene ovog vozila.

Pogledajte.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Zdravo proljeće
modakomoda

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr