FALE JOŠ SVJETLOSNI MAČEVI

Izumljen leteći motocikl kao iz Zvjezdanih ratova!

22.08.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Ljubitelji Lucasove trilogije Zvjezdani ratovi mogu otvoriti šampanjac - stiglo je vrijeme letećih motocikala. Na svjetlosne mačeve morat ćemo se još malo strpjeti

Doduše, ni letećeg motocikla nećemo se dočepati tako brzo. Pravo prvenstva ima vojska. Tako je odlučio Mark De Roche, osnivač kompanije Aerofex i idejni tvorac ovog čudesa.

Njegova tvorevina je zasad u prototipnoj fazi, no već je sposobna letjeti do 4,5 metara u vis i 50-ak km/h! Što je najbolje, za upravljanje letećim motociklom nije potrebno stručno usavršavanje, već su sve kretnje prirodne, poput vožnje običnog motocikla.

Da bi se, primjerice, skrenulo, dovoljno je nagnuti se u željenu stranu. Iza svega stoji mehanički sustav koji nadzire odnose između nagiba, zakretanja i poniranja te aktivira aerodinamične elemente kojima poravnava letjelicu s vozačevim prohtjevima.

Možda zvuči komplicirano, no u praksi, barem za vrijeme prvih testiranja u pustinji Mojave, djeluje i više nego jednostavno, kao što možete vidjeti u videoisječku koji donosimo u nastavku.

Konačna verzija trebala bi biti tri puta brža od prototipne te bi trebala služiti za prevoženje teške opreme na nepristupačnim terenima, tvrde u Aerofexu. Možemo zamisliti i mnogo bolje namjene ovog vozila.

Pogledajte.