NA -25 CELZIJEVACA

Ovo je najluđa utrka automobila protiv motocikla

13.03.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Dvoboj između automobila i motocikala vjerojatno nikad neće izaći iz mode, no to ne znači da ne može dosaditi

Ako zanemarimo kvalitetu vozača, dvoboj između vozila na dva i četiri kotača najčešće se svodi na broj zavoja i duljinu ravnih dionica u ukupnoj dužini staze.

Motocikli su, naime, zbog povoljnijeg omjera snage i mase brži po ravnom, dok su automobili zbog više dodirnih površina - bolji u zavoju.

No što se događa kad se automobili i motocikli ogledaju u nesvakidašnjim uvjetima poput onih u finskoj Laponiji? Ekipa francuskog Moto-Journala na jednom od glečera oblikovala je imitaciju staze Le Castellat i na -25 stupnjeva direktno usporedila Porsche 911 GT3 i Yamahu R1, kao i Mitsubishi Evo IX i Yamahu WRF 450.

Zbog ekstremno niskih temperatura i zaleđene podloge, sva su vozila bila opremljena takozvanim 'čavlericama', no njima unatoč teško je ne ostati impresioniran luđakom vozačem na R1 koji u jednom trenutku juri 258 km/h po snijegu.

Francuzi će nam otkriti pobjednika krajem mjeseca, no sudeći prema videu, Porsche je prestigao japanskog sportaša, dok je Mitsubishi ostao bez lovorika namučivši se s Yamahinim kroserom.