ČISTA ENERGIJA

Ford će nuditi električni Focus sa solarnim punjenjem

11.08.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Malo je sreće za majčicu prirodu u električnom automobilu koji punite preko standardne utičnice 220 V. Možda i ne zagađujete okoliš direktnom emisijom stakleničkih plinova, no potrebna električna energija najvećim dijelom dolazi iz 'prljavih' elektrana

U Fordu žele promijeniti to, a prvi korak je ponuda sustava za napajanje preko solarnih fotopanela kapaciteta 2,5 kWh koje će kupci moći smjestiti na krovove svojih kuća te tako svojim električnim Focusom upravljati na – sunčevu energiju!

Sustav je, kažu u Fordu, sposoban prosječno generirati oko 3.000 kWh električne energije godišnje, što je dovoljno da električni Focus prevali 1.600 kilometara mjesečno. No sigurno se pitate kako ćete upravljati automobilom preko dana, kad bi se on trebao puniti.

Ideja je jednostavna. Tijekom dana sustav isporučuje prikupljenu energiju električnom operateru za potrebe domaćinstava, a on je vraća noću, kada je opterećenje manje, a energija jeftinija, da biste napunili automobil.

Sustav će se u početku nuditi isključivo u SAD-u, no u dogledno vrijeme trebali bismo ga vidjeti i na europskom tržištu. Najveća boljka, zasad, je cijena koja bi, čak i uz državne poticaje, trebala iznositi visokih 10.000 američkih dolara.