NASLJEDNIK TUCSONA

Hyundaijev ix-onic atraktivan do besvijesti

05.03.2009 u 11:38

Bionic
Reading

Jedan od najzanimljivijih koncepata na ovogodišnjem ženevskom salonu zasigurno je Hyundijev kompaktni SUV ix-onic

Prvo što se kod ix-onica može primijetiti jest izuzetno atraktivan 'mazdoliki' dizajn, unatoč kojem nas Korejci uvjeravaju da je riječ o skoro gotovom proizvodu koji se do serijske proizvodnje neće pretjerano mijenjati.

Zapravo, ekipa s Dalekog istoka toliko je oduševljena novinarskom impresioniranošću da je za pojedine elemente ix-onicovog dizajna, poput heksagonske rešetke hladnjaka, najavila njezino uvođenje na sve svoje modele prilikom idućeg redizajna.

Ix-onic nam je tim zanimljiviji kada u obzir uzmemo da ga Hyundai deklarira kao nasljednika vremešnog Tucsona. Da stvar bude bolja, automobil ne podbacuje ni kada je u pitanju motorizacija.

Pod poklopcem se nalazi novi Hyundaijev 1,6-litreni GDi turbopunjeni četverocilindraš s direktnim ubrizgavanjem koji razvija 168 KS te ih na sva četiri kotača preusmjerava putem automatiziranog šesterostupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

Performanse zasad nisu poznate, no Hyundai tvrdi kako ix-onic emitira 149 grama CO2 po kilometru, što bi trebalo značiti da prosječno troši oko 6,5 litara goriva u kombiniranom ciklusu.