tportal.hr

Zagreb
+3
Osijek
+3
Pula
+4
Rijeka
+5
Zadar
+1
Split
+5
Dubrovnik
+8

SARAJEVO FILM FESTIVAL

Festivalski hitovi, premijere i kratki hrvatski filmovi u Sarajevu

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival objavio je listu filmova iz svog programa, a riječ je o mnogim premijerama, kao i već proslavljenim festivalskim uracima

Datum objave:
15.6.2012 9:36

Zadnja izmjena:
20.6.2012 11:47

Sarajevo Film Festival ove godine slavi deset godina od lansiranja Natjecateljskog programa, koji je od svojih početaka promovirao kinematografiju i talente jugoistočne Europe. Isto se nastavlja i ove godine, kada će SFF svojoj publici ponovo predstaviti nekoliko zanimljivih premijera, počevši sa svjetskom premijerom austrijskog filma 'Na granici', dramom Floriana Flickera o ženi i dva muškarca: muž traži od svoje žene da zavede drugog muškarca ne bi li mu tako odvukla pažnju da ne sazna da njih dvoje krijumčare ljude. Drugi muškarac pristaje na flert sa ženom ne bi li se domogao dokaza o njihovim ilegalnim radnjama. Ipak, oni se zaljubljuju - žena, izmanipulirana s obje strane, napokon izabere jedini mogući put...

Tu su i dvije međunarodne premijere: ‘Sadašnje vrijeme’ (režija: Belmin Söylemez) bavi se životom mlade i nezaposlene Turkinje koja se pokušava preseliti u SAD, a srpska ‘Ustanička ulica’ (redatelja Miroslava Terzića) uranja u politički teritorij pričom o mladom zamjeniku tužitelja za ratne zločine koji istražuje paravojnu jedinicu Prva pionirska, aktivnu na ratištima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu, gdje joj se gubi svaki trag.

Listu naslova iz regionalnih premijera otvara film ‘Djeca’, novi uradak Aide Begić (‘Snijeg’), drama o problematičnim životima ratne siročadi u tranzicijskom Sarajevu; tu su i njemačko-francusko-turska obiteljska drama ‘Glas moga oca’ (r: Orhan Eskiköy i Zeynel Doğan), tursko-grčki uradak ‘Iza brda’ (r: Emin Alper), rumunjski ‘Svi iz naše porodice’ (r: Radu Jude), austrijski ‘Šta je ljubav’ (r: Ruth Mader) te makedonsko-njemačko-slovensko-belgijska koprodukcija ‘Žena koja je obrisala suze’ (r: Teona Strugar Mitevska).

U kratkometražnom dijelu natjecateljskog programa mnogo je mladih autora, kao i friških naslova, počevši sa svjetskom premijerom bugarske drame ‘Parafinski princ’ i crnogorske drame ‘Sve to’, dok se na popisu međunarodnih premijera, pored austrijskih, srpskih i
'Alpe'
rumunjskih uradaka, našao i jedan hrvatski, ‘Sotonin sin’ Marka Dješke, animacija o ‘dobroćudnom demonu, duboko razočaranom životom u paklu i pijanim ocem, a koji jednog dana odluči napustiti dom i potražiti sreću.’

Hrvatski je film prisutan i u regionalnim premijerama, a riječ je o 'Prvoj dami Dubrave', 20 minuta dugom uratku Barbare Vekarić, priči o tinejdžerici iz predgrađa Zagreba koja postaje popularna u susjedstvu zbog svojih rap pjesama. No između nje i njezine karijere postavi se mlađa razmažena sestra koju je prisiljena voditi na snimanje spota, zbog čega ugrozi njezin život.

I ove godine SFF će u programu U fokusu predstaviti najbolja ostvarenja iz prošlogodišnje regionalne produkcije, filmove koji su postigli zavidan uspjeh na filmskim festivalima širom svijeta ili na lokalnim filmskim tržištima, a riječ je konkretno o naslovima kao što su ‘Alpe’ proslavljenog grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa (‘Dogtooth’), ‘Iza brda’ (novi film rumunjskog autora Cristiana Mungiua), seksualno provokativni ‘Klip’ srpske redateljice Maje Miloš, ‘Ljubav’ (novi Haneke), niskobudžetni mađarski omnibus ‘Mađarska 2011’ (Bela Tarr producira mlade nade), ‘Samo vjetar’ (saga o rasističkim zločinima u Mađarskoj) te turska drama ‘Ljetna zadaća’ redatelja Seyfija Teomana.

 

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr