MATILDA MANCE

Nijemi svjedok

27.02.2009 u 11:26

Bionic
Reading

Izdavač: Modernist

'Nijemi svjedok' je kriminalistički roman, čija se radnja odvija u Varaždinu. U priči se isprva sučeljavaju kriminalci i policajci, da bi se nakon toga njihove uloge ispreplitale, te su i jedni u drugi uvučeni u korupciju društva. Glavni su akteri u romanu povezani, a tko je pravedan, tko potkupljiv, tko je dvoličan, a tko nevin u dinastiji tajkuna Antuna Tasića, pokušava otkriti policajac Boris Magić. Tko se sve upleo u prostituciju, raspačavanje droge i bogaćenje, na kraju razrješava policijski inspektor Boris Magić, ali prekasno, jer tajkun Antun Tasić biva ubijen, pa se krug traženja zločinca nastavlja, ovaj put za ubojstvo i tu slijedi neočekivani obrat, jer Antuna Tasića ne ubija neki drugi kriminalac ili konkurent, već osoba koju je Tasić ucijenio skidanjem s visokog društvenog pijedestala.

Matilda Mance rođena je u Varaždinu 27. rujna 1945., kada je rat već završio. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i još uvijek radi jer je, priznaje, mirovina, baš i ne privlači.
Specijalizirala je kazneno pravo i kroz rad upoznala stotine kriminalaca, od kojih je gotovo svaki na ulici pozdravi. Kako je kazala, ne zna je li to zbog toga jer im se nije zamjerila ili je se boje ili, rekla je, 'imamo pristojne kriminalce'. Sve je to dovelo do toga da je istraživala fenomenologiju delikvencije i supkulturnog ponašanja mladeži. Posebno njihovo kvartovsko okupljanje, grafite, pripadnost navijačkoj skupini i konzumaciju droga. Svoja istraživanja objavljivala je u lokalnom listu 'Varaždinske vijesti' – u nekoliko nastavaka, te na nekim savjetovanjima.

Godine 2005. napisala je svoj prvi roman 'Smrtonosna zamka' koji je objavljen 2006. u nakladi 'Varaždinskih vijesti'.