ZORAN PONGRAŠIĆ

Četiri sprovoda i vjenčanje

26.02.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Izdavač: Knjiga u centru

'Četiri sprovoda i vjenčanje' roman je o sredovječnom muškarcu (Mladen Knjaz, zvan Mlaki) koji upada u životnu krizu, napušta dotadašnji način života (posao, obitelj, pa čak i vlastiti auto) te u šlapama, bez stvari, bez novca, bez mobitela, bez razmišljanja, s jednom cigaretom u džepu odlazi od kuće, od žene (Svetlana, uspješna scenaristica izuzetno popularne radio-sapunice 'Četiri sprovoda i vjenčanje') i djece (petnaestogodišnja Sara, kojoj nije biološki otac, i šestogodišnja Lucija).
Privremeni smještaj Mlaki nalazi kod ratnog druga Grge, gdje se danima do besvijesti opija, sve dok ga Grga ne izbaci iz kreveta i povede u život - na sprovod.
Na svom putu ka spoznaji o samome sebi, nakon pada na samo dno društvene ljestvice (u jednom trenutku čak se, pod optužbom da je pedofil, nađe i u zatvoru gdje hrani svinje), Mlaki se, uz pomoć svojih prijatelja (već spomenutog PTSP-ovca Grge - sitnog švercera jeftine kineske robe; invalida Ivana, koji se bavi proširivanjem pornografskih priča za tzv. erotske časopise, te ostarjelog rokera Tarzana, čijim žilama luta tromb-ubojica) suočava sa svijetom oko sebe i ponovno nalazi svoje mjesto u njemu.

Zoran Pongrašić, rođen je 1961. godine. Živi dva paralelna života, a u književnost starta kao tekstopisac (i druga gitara) rock grupe 'Kost i koža' (koja ne ostavlja značajnijeg traga na hrvatskoj rock sceni). Preveden je na engleski, francuski i portugalski jezik, te prilagođen na srpski. Uvršten je u više zbornika i antologija, te je dobitnik nekoliko književnih nagrada i priznanja. Između ostalog ukoričeno mu je sljedeće: 'Nespretna krila anđela', 'Čuvari sreće', 'Nije on težak, on je moj brat', 'Tko je ubio Djeda Mraza?' (alter ego Magda Kraus), 'Baba' (finalist VBZ-ove nagrade), 'Četiri sprovoda i vjenčanje'.