MAJKA PERFORMANSA

Marina Abramović priprema vlastiti sprovod

04.10.2010 u 15:25

Bionic
Reading

U svojoj četiri desetljeća dugoj karijeri Marina Abramović 700 sati sjedila je u tišini, izvodeći performans zamalo se spalila, a sada priprema i vlastiti pokop

'Da biste bili performer, morate mrziti kazalište. Kazalište je lažno. Nož nije pravi, krv nije stvarna, ni emocije nisu realne. Performans je upravo suprotno: nož je stvaran, krv prava, kao i emocije', kazala je Marina Abramović u razgovoru za Guardian.

Usprkos potonjoj izjavi, njen novi projekt kazališno je djelo te će biti izveden tijekom međunarodnog festivala u Manchesteru. Abramović trenutno boravi u Madridu gdje priprema novi interdisciplinarni projekt u suradnji s američkim glumcem Willemom Dafoeom, redateljem Robertom Wilsonom i Teatrom Real.

Da je s razlogom nazivaju majkom performansa, pokazuje njena 40-godišnja karijera u kojoj se rezala noževima, satima ležala na komadu leda te umalo izgubila život tijekom performansa u kojem je boravila unutar golemog zapaljenog objekta. Upravo je turbulentni život 63-godišnje umjetnice tema njenog novog komada pod nazivom 'The Life and Death of Marina Abramovic'.

Jedno od najočekivanijih djela trećeg festivala u Manchesteru uprizorit će najupečatljivije sekvence umjetničinog života, inače miljenice britanske publike, od najpoznatijih performansa do događaja za koje vjeruje da tek slijede te naposljetku i vlastitog ukopa.

Marina Abramović rođena je u Beogradu 30. studenoga 1946. Na pitanje odakle dolazi, ljudima uvijek jednako odgovara: 'Nikada ne kažem Srbija. Uvijek govorim da dolazim iz zemlje koja više ne postoji.' Djelo koje priprema donosi i priču o njenoj mladosti i odrastanju u konzervativnoj obitelji .

Premijera djela bit će izvedena u ljeto 2011.