IZLOŽBA U GALERIJI TATE

Je li Paul Gauguin bio varalica?

28.09.2010 u 09:28

Bionic
Reading

U londonskoj galeriji Tate otvara se velika izložba intrigantnog Paula Gauguina, koji je osim svojim djelima pažnju plijenio turbulentnim životom

Londonska izložba posjetiteljima će pružiti uvid u intrigantan život vodećeg umjetnika postimpresionističkog razdoblja.

Dobro je poznata neobična priča o Gauguinovu umjetničkom putu. Dobrostojeći burzovni mešetar je obiteljski život, suprugu i petero djece napustio zbog slikarstva te iz Pariza odselio na Tahiti, a kasnije u Atuonu na otočju Marquises, gdje je i umro 8. svibnja 1903. od posljedica bolesti srca i sifilisa.

Iako bez formalne umjetničke naobrazbe, Gauguin je stvorio likovni jezik koji je utjecao na razne kasnije stilove, od simbolizma do fovizma i ekspresionizma. Ipak, Gauguinov umjetnički život često se izgubi u vrtlozima njegova osobnog života. I dok ga jedni smatraju slikarskom legendom, drugi će reći da je bio tek vrstan prodavač priča. Upravo se potonjom rečenicom bavi londonska izložba 'Gauguin: Tvorac mita'.

Jesu li dnevnici koje je napisao za boravka na otočju Marquises tek kopije pročitanih djela ili je zaista bio genij, jedno je od pitanja na koja će se odgovor tražiti u galeriji Tate.

I dok čekamo na interpretacije prave istine, intrigantnom umjetniku, kao i za života, i dalje uspijeva podizanje prašine. Naime, ni priprema najnovije njegove izložbe nije prošla bez skandala. U htijenju da i najmlađe posjetitelje zainteresiraju za umjetnost, u galeriji Tate predložili su tiskanje slikovnice na temu umjetnikovih prikaza ptica i životinja koju su namjeravali, prema potpisu koji je stavljao na djela, nazvati 'P Go'. Ipak, planovi su pali u vodu kada su francuski kustosi upozorili britanske kolege da prilikom izgovora na francuskom umjetnikov potpis zvuči identično kao 'pego', što je u mornarskom slengu značio penis te je još samo jedna od Gauguinovih stupica.