MIHAIL PLETNJEV

Ruski dirigent optužen za pedofiliju

07.07.2010 u 11:48

Bionic
Reading

Ruski dirigent i pijanist Mihail Pletnjev optužen je za silovanje 14-godišnjeg dječaka u Tajlandu, priopćila je policija te zemlje

'Optužen je za silovanje dječaka koji ima manje od 15 godina, rekao je jedan policijski službenik iz Pataje.

On je rekao da Pletnjevu prijeti kazna zatvora od četiri do 20 godina i novčana kazna od 40.000 bahta (oko 1.200 dolara).

Pletnjev (53), umjetnički direktor i osnivač Ruskog nacionalnog orkestra, optužen je za pojavljivanje na kompromitirajućim fotografijama s još nekoliko dječaka.

Pušten je uz kauciju da se brani sa slobode. Svakih 12 dana mora se javiti na sud, a za napuštanje Tajlanda mora tražiti dozvolu vlasti.

Pletnjev je u telefonskoj izjavi agenciji AP rekao da je 'sve ovo nesporazum', kao i da nema namjeru napustiti Tajland i da i dalje živi u Pataji.

Policija je rekla da je glazbenik uhapšen u ponedjeljak navečer, na osnovi izjave Tajlanđanina koji je optužen za umiješanost u mrežu dječje prostitucije.

Pletnjev je osnovao Ruski nacionalni orkestar nakon što se sprijateljio s tadašnjim sovjetskim predsjednikom Mihailom Gorbačovom na konferenciji u Washingtonu 1998. godine.

Osvojio je nagradu Grammy 2005. za aranžman za 'Pepeljugu' Sergeja Prokofjeva. U Bangkoku je nastupao kao gostujući dirigent sa Simfonijskim orkestrom. Vlasnik je restorana i nekoliko firmi u Tajlandu, uključujući i jedan badminton klub.

Tajland je godinama destinacija mnogih pedofila zbog rasprostranjene prostitucije i slabe policijske kontrole.

Vlasti su najavile kazne i sprečavanje ovakvih zločina, a uhićenje ruskog glazbenika slučaj je koji je izazvao najviše pažnje.