50. IZDANJE

Glazbene večeri u Sv. Donatu sa 12 koncerata

29.06.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Ovogodišnje Glazbene večeri u Sv. Donatu donose 12 koncerata, među kojima su gostovanje ansambla Il Giardino Armonico i orguljaša Mattiasa Wagera

Glazbene večeri otvorit će 8. srpnja Zagrebačka filharmonija uz dirigenta i osnivača Pavla Dešpalja sa skladbom 'Mobo'. Riječ je o djelu njegovog oca Šime Dešpalja napisanom prije 50 godina, upravo za 1. glazbene večeri u Sv. Donatu. Na programu je još i 4. simfonija Čajkovskog.

Slijedi nastup Hrvatskog baroknog ansambla koji će 13. srpnja u katedrali pod ravnanjem Saše Britvića izvesti svečani oratorij 'Mesija' G.F. Händela. Od koncerta rane glazbe, nastupit će jedan od najcjenjenijih ansambala u Europi, Il Giardino Armonico, te vokalni ansambl Antiphonus koji vodi Tomislav Fačini. S njima će nastupiti i vrstan violinist specijaliziran za ranu glazbu, Dimitrij Sinkovski iz Rusije.

Za ljubitelje opere tu je 'Opera B.B.', jednočinka Gioacchina Rossinija, koja će 17. srpnja biti izvedena u klaustru Sv. Frane. U dvorištu HAZU-a nastupit će brass ansambl Ad Gloriam (19. srpnja), a veliki projekt Cellomania u Zadru gostuje 22. srpnja pod vodstvom Valtera Dešpalja te uz soliste  Giovannija Sollimu (Italija) i Moniku Leskovar.

Na Večerima će nastupiti tri veća ansambla: Kalinjingradski komorni orkestar (27. srpnja), Zadarski komorni orkestar (30. srpnja) i Luganska filharmonija (4. kolovoza), uz vrsne soliste poput Roberta Belinića (gitara), Marike Spaemann (violončelo) i Ratimira Martinovića (glasovir).

Glavni orguljaš katedrale u Stockholmu Mattias Wager nastupit će 8. kolovoza i svirati na novim Eisenbarthovim orguljama.

Večeri će zaključiti već spomenuti Il Giardino Armonico, vrstan talijanski ansambl za ranu glazbu pod vodstvom Giovannija Antoninija (11. kolovoza).