Kulturmiks ŽENE KAO HEROINE

Suvremeni španjolski film u kinu Tuškanac

Žene kao glavni likovi i pokretači radnje okosnica su ciklusa suvremenog španjolskog filma, što počinje u zagrebačkom kinu Tuškanac i u okviru kojega će se prikazati pet filmova

Ciklus otvara film 'Trinaest ruža' (2007.) koji je prema istinitom povijesnom događaju iz 1939. režirao Emilio Martinez Lazaro. Ta priča o ženama koje su bile uhićene pod sumnjom da su planirale atentat na Franca, osvojila je niz španjolskih filmskih nagrada.

Do 26. travnja prikazat će se još filmovi 'Lucia i seks' (2001.) i 'Kaotična Ana' (2007.) Julija Medema, 'Mataharis' (2007.) redateljice Iciar Bollain i 'Sretna zvijezda' (1997.) Ricarda Franca.

U najavi ciklusa Alemka Lisinski ustvrdila je kako španjolska kinematografija, za razliku od hrvatske, žene tretira kao heroine koje nose dramu, za što se zasluge velikim dijelom mogu pripisati i Almodovaru, Sauri i Amenabaru.

Najljepši je pomak što žene u tih pet filmova nisu izabrane kao glavni likovi za dokazivanje neke feminističke teze, već su jednostavno središnji karakteri koji pokreću dramu, istaknula je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još